Skořápky od vajec lze využít mnoha způsoby a nemusí to být jen kompostování

Fotografie: Freepik

Pokud máte pocit, že skořápky od vajec patří do koše, potom děláte velkou chybu. Jde totiž o skvělý zdroj vápníku, který si zaslouží další využití a druhou šanci například ve formě doplňku stravy nebo hnojiva.

Potřebujete vyřešit, co udělat se skořápkami od vajec? V první řadě je rozhodně nevyhazujte, ale snažte se je ukládat do speciální krabičky, kde budou čekat na další využití. Podpoříte tak maximální využití dané suroviny a vlastně skoro zadarmo si vytvoříte doplněk stravy prospěšný pro zdraví kloubů, kostí a zubů. To už je slušná porce důvodů, proč to se skořápkami nevzdávat, ale snažit se je znovu využít.

Fotografie: Freepik

Jak zužitkovat skořápky od vajec

Většina skořápky je tvořena právě čistým a přírodním vápníkem. Tento minerál je zároveň klíčový i pro naše tělo, kdy se bez něj neobejdou kosti a svaly. Ovšem doplnění podstatného množství ze stravy může být občas problém, což se dá vyřešit s pomocí doplňků stravy, jako jsou právě obyčejné vaječné skořápky, které si pouze lehce upravíte.

Návod na výrobu domácího doplňku stravy s vápníkem

V první řadě si dejte stranou dostatečné množství skořápek. Ideální počet je zhruba 12 kusů. Následně je dejte do cedníku a důkladně opláchněte od případných zbytků vnitřních částí vajíček a dalších nečistot. Takto upravené skořápky následně vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte zhruba po dobu 10 minut, aby došlo k odstranění bakterií.

Fotografie: Freepik

V dalším kroku vyjměte uvařené skořápky z vody a rovnoměrně rozdělte na pečicí plech. Důkladně je vytřepejte od zbytků vody. Připravené skořápky pečte v troubě zhruba na 15 minut při teplotě kolem 200 stupňů. Až budou křupavé, dejte je do mixéru a důkladně rozmixujte na jemný prášek. Ten se následně stane účinným doplňkem stravy pro doplnění vápníku. Užívat ho můžete do pití, smoothie, ale například i do polévek pro přidání vápníku.

Zdroj: Goodhousekeeping

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]