Vodní meloun dokáže skvěle osvěžit. O využití slupky ale skoro nikdo neví. Za žádných okolností nesmí končit v koši

Fotografie: Depositphotos

Meloun je sladká a chutná zelenina, kterou v těchto horkých slunečných dnech snad nikdo neodmítne. Co ale dělat s tvrdou zelenou slupkou? Dá se skvěle využít.

V letních horkých dnech jdou melouny na dračku, protože je to poměrně levné a především chutné osvěžení, které ocení každý. Nakrájený na plátky či na kostičky nebo ho vybírat lžičkou rovnou ze slupky– to zná spousta lidí, avšak slupku pak většinou vyhazují. Melounová slupka se ale dá také dobře využít, a to na opravdu různé věci, a dokonce i na chutné pokrmy. Vyzkoušejte tyto tipy a už nikdy melounovou slupku nevyhodíte.

Naložené melounové slupky a melounová šťáva

Naložené melounové slupky asi zní jako podivný nápad, ale ve skutečnosti je to chutná a docela zdravá svačinka. Začněte tím, že odkrojíte bílou dužinu od slupky a dužinu si necháte. Nakrájejte ji na delší proužky a ty potom vkládejte do čisté sklenice. Prokládejte ji například kousky česneku, křenu, listy rybízu nebo květy kopru. Mezitím si připravte zálivku. Nalijte do hrnce vodu, nasypte sůl a nechte převařit. Pak vše nechte vychladnout a nalijte do sklenice, kterou dobře uzavřete. Nechte asi 10 dní kvasit, a poté máte připravený chutný letní pokrm.

Dalším skvělým receptem je šťáva z melounových slupek. Pro někoho může být napoprvé trošku kyselejší, ale pokud si ji dochutíte, pochutnáte si. V tomto případě jen odšťavněte slupky a můžete přidat i jiné ingredience jako citron nebo mátu. Tento drink je nejen docela chutný, ale je také prospěšný pro tělo, protože se ve slupkách nachází velká spousta vitamínů a působí na spousty faktorů.

Džem a pleťová maska z melounových slupek

Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet vyrobit džem z melounových slupek. Okrájejte zelené části od bílé dužiny a dužinu nakrájejte na kostičky. Dejte je do hrnce s cca 2 litry vody, přidejte 2 lžíce jablečného octa a nechte asi 2 hodiny pomalu vařit. Po uplynutí doby vaření slijte kousky do čistého hrnce a propláchněte je studenou vodou. Pak už jen přidáte 1 kilo želírovacího cukru, asi půl litru vody, citronovou šťávu a znovu necháte vařit, dokud směs nezačne houstnout. Po dokončení džem nalijte do sklenic, nechte odstát a máte skvělou marmeládu.

Fotografie: Pixabay

Jestli jste milovníky přírodních pleťových masek, i v tomto případě vás potěšíme. Z melounové slupky si totiž můžete udělat účinnou a dobrou pleťovou masku. Stačí slupky jen rozmixovat, nanést na pokožku a nechat 20 minut působit. Melounové slupky mají díky svému složení skvělé účinky proti vráskám a stárnutí pleti, zároveň ale pleť dobře hydratují a dodají příjemný svěží pocit.

Zdroj: TheKitchn

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]