
Brambory má většina lidí na talíři několikrát týdně. Pokud chcete mít jistotu, že vám dlouho vydrží, zavařte si je do sklenic – budete je mít stále po ruce a čerstvé.
Brambory z obchodu jsou často světlé, vodové a naprosto bez chuti. No jo, jenomže jak zajistit, aby vám ty skvělé domácí vydržely až do první sklizně? Zvlášť pokud nemáte sklep s optimálními podmínkami pro dlouhodobé uskladnění. Zkuste si je zavařit do sklenic a uvidíte, že vám budou chutnat i v květnu.
Špatně uloženými bramborami se můžete i otrávit
Přestože rané brambory už míří do země (jak na ně, jsme nedávno radili na BydlímeÚtulně) ještě nějakou chvíli potrvá, než si na nich pochutnáme. Ale co do té doby? Se správným skladováním i do tohoto času vydržíte se „starými“ bramborami. Musíte si jen dávat pozor na to, jak jednotlivé hlízy vypadají – občas totiž ani ono vhodné skladování nestačí.
Špatné brambory poznáte celkem snadno. Vzhledově nevypadají dobře, hemží se zelenými fleky, případně jsou výrazně seschlé nebo jsou silně naklíčené. Nevhodné jsou i brambory, které zapáchají hnilobou nebo plísní. Takové tedy vyhoďte a příště je uložte lépe. Rozhodně by dle webu Southern Living měly zamířit na chladné a tmavé místo s dobrým odvětráváním. Jakmile brambory sklidíte, dobře je přeberte.
Ke skladování brambor lze přistupovat efektivněji. Díky zavařování vydrží čerstvé celou věčnost
Zavařené brambory jsou naprostý game changer
K uskladnění se hodí jen zdravé a pevné hlízy. I samotné brambory nechte „na vzduchu“, určitě je nedávejte do neprodyšných plastových sáčků. Jedinou výjimkou jsou sklenice, ve kterých podle Smakosze brambory se správnou úpravou vydrží dlouho. Takže pokud nemáte vhodné prostory, kde by vám brambory delší dobu vydržely ve skvělém stavu, zkuste si je jednoduše zavařit.
Brambory, které chcete „zavařit“, určitě oloupejte a naložte do studené vody. Nechte je odmočit alespoň půl hodiny a poté je opláchněte čistou vodou. Proces ještě jednou zopakujte a poté je osušte. Prosušené je nasypte do misky a zasypte solí, která brambory zakonzervuje. Poté už brambory přijdou do vysterilizovaných sklenic. Pevně uzavřené sklenice uložte do tlakového hrnce a při 100 °C vařte asi 40 minut.
Zdroje: Smakosze, SouthernLiving
Napište komentář