Zamrazování hub snadno a přehledně: Mezi časté chyby patří omývání i loupání

Fotografie: George Chernilevsky / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Houbová sezóna je v plném proudu a nadšení houbaři brázdí lesem ve snaze najít co největší úlovek. Tato častá chyba vás však může připravit o jejich lahodnou chuť.

Konec léta a začátek podzimu je ideální dobou pro hledání a sbírání hub. Pokud i vy patříte mezi jejich milovníky, pak byste měli vědět, jak nasbírané kousky co nejlépe využít a zpracovat, abyste je neznehodnotili. Těmto nejčastějším chybám byste se rozhodně měli vyhnout. Jedině tak si budete moci vychutnat svůj úlovek i později.

Jak skladovat houby

Nasbírané houby nevydrží čerstvé příliš dlouho, a proto je musíte co nejdříve vhodným způsobem zpracovat nebo uskladnit. Nejčastěji je lidé zamrazují, suší nebo zavařují. Nedodržování postupů nebo jejich nesprávné provedení vás však o celou várku snadno připraví. Než se pustíte do práce, zjistěte, na co si dát pozor a čemu se vyhnout.

Jak zamrazit houby

Při zamrazení mohou některé druhy ztratit cenné živiny i svou strukturu, proto byste k tomuto účelu měli vybírat jen pevné a zdravé kousky. Příliš měkké kusy se při rozmrazování ještě více rozmočí, změknou a ztratí všechnu svou chuť. Aby byly zamrazené houby co nejchutnější, nikdy byste se neměli dopouštět této časté chyby.

Jak houby připravit

Důležitou roli hraje jejich čištění, přičemž právě zde dochází k nejzávažnější chybě. Nasbírané kousky byste nikdy neměli namáčet ani omývat pod tekoucí vodou. Velké množství tekutiny samy pohltí a zadrží, což negativně ovlivní jejich chuť při rozmrazování. Namísto toho je očistěte měkkým kartáčkem nebo vlhkým hadříkem.

Houbařova příručka vyvrácených mýtů: Jedovaté houby se nevaří. Mléko proti otravě také nepomáhá

Plátky hub
Fotografie: Pixabay

Odstraňte zbytky půdy, trávu, větvičky i další nečistoty a ideálně jednotlivé kousky nakrájejte na tenké plátky. Tím zkontrolujete, zda se uvnitř nevyskytují červi. V žádném případě byste houby před zamrazením neměli loupat. I to má za následek změnu jejich stavu k horšímu. Jedinou výjimkou jsou klouzci, kterým tento krok prospěje. V mrazáku pak můžete houby uchovávat i několik dalších měsíců.

Zdroj: Domek i Ogrodek

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]