Vejce lze porovnávat i podle barev skořápky. Nutriční hodnoty se však liší spíše dle způsobu chovu

Fotografie: 16:9clue / Creative Commons / Attribution 2.0

Když si v obchodě kupujete vejce, díváte se do kartonu, jestli jsou v něm vejce bílá, nebo hnědá? Možná byste měli.

Ponechme stranou otázku, jestli bylo dříve vejce nebo slepice, a zaměřme se na jinou, stejně zajímavou – hnědé, nebo bílé vejce? Kdo s koho? Je důležité pochopit, čím je vůbec barva vejce daná a jestli je mezi takovými vajíčky rozdíl i třeba v chuti nebo dalších kvalitách.

Není vejce jako vejce

Vejce z hlediska výživových hodnot jsou takové malé nutriční „bomby“, neboť obsahují bílkoviny, zdravé tuky a vitamíny, jak připomíná portál Healthline. Právě pro svůj obsah představují přínos pro naše zdraví, eliminují například riziko kardiovaskulárních onemocnění a přispívají k optimálnímu množství zdravého cholesterolu v těle. Opravdu mají ale všechny druhy vajec stejnou kvalitu?

Vejce v obchodech standardně bývají rozdělená podle velikosti – od S po L. Dělit vejce podle barvy přijde většině lidí na mysl jen v období Velikonoc. Bílá vejce se přece jen lépe barví, a i přírodní barviva, pokud jde třeba o barvení cibulí a ibiškem, o kterém jsme na BydlímeÚtulně také psali, na nich krásně vyniknou. Ale jak je to s jejich hodnotami či dalšími odlišnostmi?

Aby slepice snášely více vajec, potřebují dostatek živin. Ocení i kukuřici a pšenici

Určujícím faktorem je plemeno slepice

V prvé řadě je potřeba si říct, že barva skořápky je daná slepicí, která jej snesla. Ne však její barvou, jde o genetické faktory. Bílými vejci vás obvykle podarují slepice z lehkých plemen, jako jsou vlašky nebo brakelky. Světle hnědá pak snáší faverolky, tmavě hnědá například barneledky, jak vysvětluje web TheHenhouseCollection. A třeba vejce chilských slepic dokonce netřeba barvit, neboť jsou od přírody tyrkysově zelená.

Slepice na dvorku si část potravy vyhrabou
Fotografie: Pixabay

Kromě odlišného množství pigmentu, který právě stojí za tím, jak tmavá skořápka vejce je, však rozdíl mezi vejci z hlediska nutričních hodnot není. Skořápka hnědých vajec je každopádně odolnější a více vydrží. Bílá snáze prasknou, a proto na ně v obchodech nenarazíte tak často. Mnohem důležitější než barva skořápky je to, jakým způsobem byla slepice, která jej snesla, krmená a v jakém prostředí žila, jak uzavírá portál Deník.

Zdroje: Deník, Healthline, TheHenhouseCollection

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*