Výbušné vejce? Domácí testy odhalí pukavce a ochrání před nechtěnými komplikacemi

Fotografie: Ramesh NG / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Použití prošlých vajec dovede pěkně potrápit. Nejenže zničíte prakticky celý recept a odsoudíte ke zkáze obvykle i další potraviny. Navíc si koledujete o zdravotní potíže.

Ne vždycky si totiž uvědomujeme, jaké bakterie se mohou v takovém vejci skrývat. Nejčastějším problémem jsou kmeny E. coli způsobující salmonelu. Její projevy jsou extrémně nepříjemné a hospitalizace jedince je pravděpodobná. Jak se tedy chránit, abyste po takovém rizikovém vejci vůbec nesáhli? Existuje několik osvědčených metod, jak stáří vejce spolehlivě ověřit. Výhodou je, že k tomu ani nepotřebujete žádné zvláštní vybavení, říká doktorka Amy Richter.

Efekt otravy zatuchlým vejcem

Během výběru v obchodě je možné se řídit pouze vzhledem a datem na obalu. I přes tato značení je však možné narazit na nepříjemný exemplář. První příznaky otravy se projeví asi za 8 hodin po požití takového vejce. Nejčastěji jde o bolesti hlavy, bolesti břicha, horečku, průjmy a zvracení. Vzhledem ke zpoždění efektu není vždy snadné projevům hned přiřadit viníka.

Vůně a konzistence na prvním místě

První metoda není složitá, obsahuje však zásadní nevýhodu. Jestli se vám prošlé vejce dostane do lednice, čeká vás větrání a často i úklid – kvůli nepříjemnému zápachu. Je ovšem absence takových projevů důkazem čerstvosti vejce? Bohužel se ukazuje, že nikoli nezbytně. Alfou a omegou je pak konzistence žloutku. Potřebujete ho rozbít a žloutek pořádně prohlédnout. Jakmile je plochý a rozlije se do stran, rozhodně není dobrý ke konzumaci.

Proč se to vlastně děje? Časem dochází k narušení struktury proteinových řetězců, což znamená viditelnou změnu konzistence. Dokonale čerstvé vejce tudíž poznáme podle zcela kompaktního bílku i žloutku.

vejce hnědá v kuchyni
Fotografie: Pixabay

Otestování pomocí zatřepání

Ačkoli to může znít podivně až legračně, jde o vynikající testovací způsob. Výhodou je aplikovatelnost i při návštěvě prodejny. Jednoduše opatrně vyjměte vajíčko z obalu a jemně s ním zatřepejte. Jakmile zaslechnete „šplouchání“, znamená to vnitřní přítomnost vzduchu. Vejce tím pádem není nejčerstvější, takového nákupu se raději zdržte.

Vodní metoda, stačí sklenice

Asi nejjednodušší metoda kontroly životní dráhy vejce, navíc ho nemusíte rozbíjet. Vezměte si vysokou nádobu (stačí sklenice) a naplňte ji studenou vodou. Pak dovnitř vložte vejce a jen sledujte jeho reakci. Jakmile okamžitě spadne na dno a dál se nehne, bez obav ho připravte na jakýkoli způsob. Máte totiž co dělat s naprosto čerstvým vejcem.

prasklé vejce
Fotografie: Pixabay

Jakmile se zastaví v polovině nádoby nebo zůstane přímo na hladině, zbavte se ho. Tento stav dovolují vzduchové bubliny pod skořápkou, což je signál delší existence, než je záhodno. Čím starší vejce je, tím více vzduchu se uvnitř objeví.

Zdroj: Healthline, Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]