Asi jen málokomu se někdy nepodařilo připálit něco v troubě. Do boje s následnými připáleninami vytáhněte se „zbraní hromadného ničení“ – solí.
Zatímco na připálení jídla v troubě stačí jen pár vteřin, k odstranění důsledků aby si člověk vyčlenil alespoň půlhodinu. Namísto pracného drhnutí můžete ale vyzkoušet hned několik triků, z nichž ten nejjednodušší zahrnuje pouhou kuchyňskou sůl.
Pečte chytře a připravení
Plechy do trouby se vyrábějí z různých materiálů – hliníku, smaltu, uhlíkové oceli, nerezu atd. A v podstatě až tak nezáleží na tom, jaký konkrétní druh ohříváte ve své troubě, jakmile se totiž na něm jídlo připálí, o zábavu máte tak jako tak postaráno. Stačí jen pár minut navíc a nepřilnavá úprava nebo odolný povrch vás už od dlouhého ručního drhnutí nezachrání.
Přitom mnohdy stačí nepospíchat a správně si připravit pečicí papír. Ten zajistí, aby se pečené jídlo nepřipeklo k povrchu plechu. A i v případě, že ho vaše domácnost postrádá, máte podle portálu Pikant alternativní možnosti. Namísto papíru vám tak snadno poslouží silikonová podložka, omastek, kterým pekáč důkladně vymastíte, nebo dokonce hliníková fólie. Především její zásoby byste si doma měli pečlivě hlídat, protože krom jiných využití alobal poslouží při odmrazením mrazáku, jak jsme psali na BydlímeÚtulně.
Domácí čistič si poradí s celým bytem. Prostředek za pár korun se skládá ze 3 ingrediencí
Pomůže sůl nebo jedlá soda
Pokud už ale škoda byla napáchána, poté, co otevřete všechna okna dokořán, sáhněte namísto drátěnky a jaru po slánce. Připálený plech rovnoměrně posypte kuchyňskou solí a jemně ji do připáleného místa vetřete, jak radí portál DomekiOgrodek. Následně zapněte troubu na 100 °C a plech se solí do ní dejte. Poté počkejte několik minut, dokud sůl nezhnědne. To je záruka, že připálenina poté půjde dolů skoro sama. Plech se solí po vyndání nechte vychladnout a následně otřete houbičkou.
A pokud by výše uvedené nepomohlo, vždycky je tu trik s jedlou sodou. Tohoto všestranného pomocníka v domácnosti stačí nasypat na postižená místa na plechu a poté zastříknout octem. Jedlá soda by se okamžitě měla zaktivovat a začít bojovat s připáleninami. Nechte směs několik minut působit a poté už jen mokrou houbičkou nečistoty setřete.