Loupání vajec je jeden z největších strašáků v kuchyni. Existuje však několik triků, jak tento úkol elegantně zvládnout. Pomůže vám obyčejná lepicí páska.
Vejce jsou chutnou potravinou vhodnou k jakémukoliv jídlu během dne. Výborná jsou k snídani, jako příloha k obědu nebo k večeři. Jsou-li správně připravená a tepelně zpracovaná, přináší nám jejich konzumace spoustu vitamínů. Skořápka natvrdo vařených vajec je však někdy pevně přilepena k bílku a nejde z vejce snadno odstranit. Existují různé vychytávky, jak si loupání vajíček usnadnit. Zkusit můžete i trik s lepicí páskou, která vám pomůže skořápku odstranit velmi rychle a jednoduše.
Proč se skořápka tak těžce loupe
Skořápka lze od uvařeného vajíčka vždy snadno oddělit, pokud je vejce staršího data. Čím je vejce čerstvější, tím hůře se jeho skořápka od bílku odděluje. Můžete si tedy trápení se skořápkou ušetřit, pokud skladovaným vejcím dopřejete čas a s jejich použitím počkáte. Čerstvá vejce můžete použít vždy, když jejich vnitřek potřebujete syrový. Tam nemá stáří vejce na skořápku žádný vliv. Jestliže však chcete vejce uvařit, doporučuje se počkat pár dní a nechat vejce uležet.
Pokud je vejce příliš čerstvé, blána mezi skořápkou a bílkem přilne těsně k bílku a při loupání skořápky spolu s ní odtrháváme i kousky vejce. Jak snadno jde skořápka vejce oloupat, souvisí s pH uvnitř vejce. Čerstvá vejce mají nižší hladinu pH, která se se stářím vajec zvyšuje, protože se postupně odpařuje oxid uhličitý. Blána mezi skořápkou a bílkem obsahuje bílkoviny, jimž se nejlépe daří v kyselém prostředí. Blána slábne, pokud se prostředí uvnitř vejce blíží zásaditému.
Jak oloupat vejce s lepicí páskou
K tomuto triku budete potřebovat jen uvařené vajíčko a lepicí pásku. Izolepu jednoduše nalepíte na skořápku vajíčka a následně skořápku jemně rozdrtíte. Pásku pak jednoduše odstraníte společně se skořápkou z vajíčka. Doporučujeme použít balicí pásku, která je pevnější než běžná. Lépe se vám s ní bude pracovat a pevněji se udrží na skořápce vajíčka. Za pár vteřin máte vejce jednoduše oloupané.
Zdroj: Gotowanie