Voda po vaření vajec nikdy nesmí končit ve dřezu. Zbavovali byste se tak doslova zlatého pokladu

Fotografie: Depositphotos

Jestliže doma čas od času připravujete vařená vejce, rozhodně nevylévejte vodu, ve které jste je připravovali, do dřezu. Byla by to věčná škoda.

Lidé často hovoří o všestranném využití vaječných skořápek. Na zahradě se dobře hodí jako přírodní hnojivo pro rostliny nebo jako prostředek proti nenáviděným slimákům. Voda, ve které se vejce vařila, však obvykle končí ve dřezu. Zcela neprávem! Stále ji můžete používat v souladu s myšlenkou nulového odpadu. Je vhodná pro péči o rostliny v květináčích a pro domácí péči.

Vlastnosti vaječných skořápek

Abychom pochopili, proč je voda z vařených vajec skutečně cenným produktem, je důležité podívat se na vlastnosti vaječných skořápek, které mnozí z nás donedávna považovali za odpad. Jsou pokladnicí mikroprvků. V jejich složení převažuje vápník, který je spojen především s tvorbou kostí a zubů. Velký důraz je kladen na jeho přínos v prevenci a léčbě osteoporózy – proto by neměl v našem těle chybět bez ohledu na věk.

Fotografie: Unsplash

Je nezbytný pro správnou funkci svalů a vedení nervových impulzů. Podporuje endokrinní systém, podílí se na procesech srážení krve a zvyšuje vstřebávání dalších živin, včetně vitamínu B12. Kromě vápníku obsahují vaječné skořápky také zinek, železo, fosfor, měď, mangan, chrom a fluor, což je skutečně výživný koktejl.

Voda z vajec pro rostliny v květináčích

Výše uvedené složky jsou nezbytné pro zdraví lidského těla, ale nezapomeňte, že jsou důležité i pro zlepšení stavu rostlin v květináčích. Nejoblíbenějším domácím prostředkem jsou rozdrcené vaječné skořápky, ale velmi dobré výsledky má také zalévání květin vodou z vařených vajec, která působí jako přírodní kondicionér pro rostliny. Nejdůležitější je, abyste vodu předem nesolili! Se zaléváním začněte, až se zchladne. Množství závisí na požadavcích konkrétní rostliny.

Fotografie: Freepik

Voda z vařených vajec pro silné nehty

O své milované rostliny jsme se již postarali, a tak je nejvyšší čas zaměřit se na sebe. S ohledem na vysoký obsah cenných minerálů použijte k regeneraci nehtů vodu z vaření vajec. Takové ošetření se vám bude hodit, zejména pokud jsou oslabené, matné, křehké a rozštěpené. Provádí se ponořením nehtů na několik minut do vlažné nebo studené vody. Tekutinu můžete také jemně vmasírovat do nehtové ploténky. Opakujte to každých několik dní a přestanete skrývat ruce před světem.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]