Místo domu skleník. Nyní šetří na vytápění a pěstují spoustu plodin

Když se řekne zima, napadne mnohé z vás jistě nejen zimní dovolená a lyžování, ale také zvýšené výdaje za teplo a energii. Skleník to umí vyřešit. V zimě se prostě musí více topit. A to v Čechách nemáme zimy ještě zdaleka tak kruté jako v jiných částech světa, například ve Skandinávii. Zde ovšem jeden manželský pár přišel s velmi originálním řešením, jak své výdaje za teplo snížit, ale zároveň mít doma teplo a navíc i stále čerstvé ovoce a zeleninu – postavil si kolem svého domu skleník.

V zimě krásně teplo

Charles Sacilotto a Marie Granmarová ze švédského Stockholmu se rozhodli, že aby své výdaje za teplo snížili, nebudou svůj dům nikterak složitě a nákladně zateplovat, ale uzavřou ho celý do jednoho velkého skleníku. Jak se rozhodli, tak udělali a kolem celého domu postavili skleník, který je ze čtyřmilimetrového tvrzeného bezpečnostního skla, které v zimě udržuje jejich dům přirozeně v teple. Běžná zimní teplota ve Stockholmu je přibližně dva stupně pod nulou, uvnitř skleníku je ale příjemných patnáct až dvacet stupňů. Manželé se při stavbě svého skleníku inspirovali ekologickým domem ze sedmdesátých let, jehož autorem byl Bengt Warne. Díky skleníku se jim výdaje za energie snížily přibližně o polovinu, přesto, když je opravdu zima, musí i oni ve svém domě topit.

Vlastní středomořské ovoce a zelenina

Manželé jsou navíc nadšení zahrádkáři, a tak se samozřejmě tyto jedinečné podmínky rozhodli využít také pro pěstování ovoce a zeleniny, včetně fíků či vinné révy. Na zahradě si dokonce postavili jezírko s rybičkami, které nikdy nezamrzá. Další výhodu přináší dům i v tom, že na jaře a na podzim ve Stockholmu obvykle hodně prší, manželé ale mohou v klidu sedět „venku“ na terase a kochat se výhledem do krajiny. Skleník manžele nijak neomezuje ani v létě. Léto ve Švédsku není nijak neúnosně horké, a navíc se většina oken dá automaticky otevřít, a dovnitř tak může proudit čerstvý vzduch.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]