Zamilujte si snadné čištění své mrazničky. Jednoduchý trik s alobalem vám pomůže udržet váš mrazák čistý a bez zbytečného ledu navíc.
Alobal nahradil v polovině 20. století dříve hojně používaný staniol. Hliníkovou fólii, která vzniká válcováním tenkého hliníkového plátu, si od té doby oblíbil takřka celý svět. S její pomocí udržujete pokrmy déle teplé (nebo naopak studené), pečete, čistíte zanešené nádobí a povrchy, obnovujete zářivost stříbrných šperků nebo snižujete náklady za vytápění (umístěním alobalu za radiátor zvyšujete jeho efektivitu). Ovšem věděli jste, že ji využijete i při odmrazování mrazničky? Zjistěte, jak na to, a propadněte jí znovu.
Udržte svoji mrazničku bez ledu
Každá mraznička se čas od času pokryje silnou vrstvou ledu a námrazy, kterou je potřeba odstranit. I přes to, že se výrobci nejnovějších modelů dušují, že nebudete muset pro údržbu elektroniky „hnout ani prstem“, opak je pravdou. Abyste nemuseli každých několik měsíců (nebo častěji) složitě a zdlouhavě odmrazovat mrazničku, vezměte si na pomoc obyčejný alobal. Ten jednoduše rozložte po celém jejím vnitřku – pokryjte boky, horní i spodní stranu a dno. Dříve, než tak učiníte, nicméně mrazničku vyčistěte.
Jakmile do mrazničky umístíte hliníkovou fólii, nová námraza se bude tvořit pouze na ní. V momentě, kdy jí bude nadbytek a vy byste se běžně uchýlili k odmrazování, ji jednoduše sejměte a vyhoďte. Díky vlastnostem alobalu se také nemusíte bát, že by mraznička ztratila svoji funkci. Při umisťování fólie dbejte na to, aby do stěn mrazničky směřovala její matná strana. Tak zároveň podpoříte chladící efekt a vaše potraviny rychleji zmrznou – zvažte, jestli se vám nevyplatí snížit výkon mrazničky, a tím ušetřit.
Využijte alobal na maximum
Abyste dokázali alobal náležitě ocenit, měli byste o něm něco vědět. Asi nejdůležitější skutečností jsou jeho dvě strany – lesklá a matná, které mají odlišné vlastnosti. Zatímco lesklá strana teplo odráží, matná ho spíše propouští. Jestliže tedy chcete s jeho využitím vařit tak, aby byl vámi zvolený pokrm rychleji hotový, dbejte na to, aby směrem ven mířila jeho matná strana. Pro uchování teplého jídla déle směřujte ven lesklou stranu hliníkové fólie.
Standardní tloušťka fólie se pohybuje okolo 0,006 milimetrů až po 0,015 milimetrů. Každá se hodí na něco jiného – zatímco silnější fólii oceníte například při grilování, slabší vám skvěle poslouží k čištění připečených zbytků z pánve. Alobal se vyrábí průmyslově, a sice z hliníkového plátu válcováním. Aby jeho výrobci uspořili, válcují naráz dva pláty fólie. Ta strana alobalu, která se dotýká ocelových válců, je hladká a lesklá, zatímco ta, jež byla natočená k druhému plátu fólie, je matná a drsnější.
Zdroj: Recettemarocaine365