Naučte se rychle a bez námahy odstranit připálené nečistoty z pánve

Fotografie: Depositphotos

Každý, kdo někdy ručně myl nádobí, ví, jak obtížné je vyčistit mastné usazeniny z hrnců nebo pánví. A že to opravdu není lehké. Známe však účinný způsob, jak na to – a bez námahy.

Zaschlé nečistoty a usazené mastnoty na pánvi nebo v hrncích jsou nepřítelem pro každého z nás, i přes to, že ve spoustě domácností dnes už fungují myčky. Ani myčka totiž často takové nečistoty nedokáže dostatečně vyčistit, a je tak třeba to dělat ručně. Avšak vyčistit takovou pánev nebo hrnec není nemožné, naopak. Existuje snadný způsob, jak se takových nečistot a špíny zbavit rychle a bez přebytečné námahy.

Jak vyčistit pánev?

Než se do toho pustíte, připravte si potřebné ingredience. Budete potřebovat 150 gramů pracího prášku a 150 gramů jakéhokoliv čisticího prášku proti mastnotám a tuku. Najděte prostorné místo, nejlépe dřez, kam se pánev vejde, a naplňte ho horkou vodou. Nalijte do vody trochu jaru na nádobí, promíchejte a vložte do dřezu špinavou pánev. Nechte chvíli působit, aby se tuk a usazeniny uvolnily.

Fotografie: Piqsels

Poté na sporák připravte dostatečně velký hrnec, naplňte ho vodou a přidejte správné množství obou prášků. Vložte do hrnce pánev a přiveďte vodu k varu. Takto pánev vařte po dobu 20 až 30 minut. Špína a spálené usazeniny se začnou působením vroucí vody a prášků odlupovat. Pokud na pánvi zbydou nějaké nečistoty, které se neodloupnou, snadno je odstraníte za pomoci tvrdé houby nebo kartáče s tvrdými štětinami.

Další způsoby, jak vyčistit spálené usazeniny

Existují i další metody, jak se zbavit spálenin i na jiných místech a příslušenství, než je pánev. A jsou snadné a ekologické. První a nejúčinnější možností je použití jedlé sody. Připravte si z ní pastu, a to tak, že smícháte jedlou sodu s citronovou šťávou. Poté můžete kartáčkem vyčistit zanešená místa, nebo můžete pastu jen nanést a nechat působit. Ideálnější je však využít možnost s kartáčkem, je to rychlejší a účinnější.

Skvělým prostředek proti mastnotám a usazeninám je také obyčejný ocet. Nejenže se dá použít v kuchyni při vaření, ale skvěle vyčistí i ta nejzanešenější místa. Stačí, když do rozprašovače nalijete trochu octa a postříkáte místa s usazeninami. Skvěle reaguje také společně s pastou z jedlé sody, protože jejich sloučením začne pasta pěnit a výsledek bude dvakrát účinnější.

Zdroj: TasteOfHome