Rošt na plynovém sporáku málokdo důkladně čistí, protože je to pro mnoho lidí otravná práce. Díky tomuto roztoku si se špínou na něm poradíte snadno.
Plynový sporák je hlavním pomocníkem v každé kuchyni. Vaří se na něm velmi často a bez ohledu na to, jak pečlivě ho používáte, na sporáku se neustále objevují různé nečistoty. Rozlité mléko, převařená polévka nebo vystříknutý tuk z pánve. A pokud samotný povrch desky je náročný na čištění, pak rošt velmi trpí, pokud se pravidelně nečistí. Stojí za to proto při každé nehodě špínu otřít. Pokud je již ale zaschnutá, je třeba si poradit jinak.
Čištění plynového sporáku
Metoda je dost šetrná, bez použití jakýchkoli chemikálií, takže je vhodná i pro litinové rošty. Koneckonců, ty jsou velmi rozmarní v péči. Pokud máte litinový rošt, můžete jej tímto způsobem bezpečně vyčistit, a rozhodně se nebojte jeho povlaku. Nejprve si připravíte správný roztok. Nejideálnější je ho udělat v pánvi, aby se všechny ingredience důkladně rozpustily. Na jemném struhadle rozetřete 50 gramů domácího mýdla.
Do mýdla poté přidejte 10 lžic obyčejné hořčice a 2 šálky sody. Veškeré ingredience zalijte 2 až 3 litry vody. Rošt vložte nejlépe do vany nebo velké nádoby, a zalijte ho roztokem. Potom vlijte vroucí vodu tak, aby byl rošt zcela pokryt vodou. Rošt nechejte v roztoku alespoň 2 hodiny. Tuk postupně rozměkne, a po 2 hodinách bude úplně měkký a poddajný. Nyní jej můžete snadno vyčistit kartáčkem. Nezůstane ani stopy po tuku a nečistotách.
Čištění octem nebo jedlou sodou
Špinavý a zanešený rošt lze vyčistit i octem. Tato látka dokonale rozpouští mastnotu a zaschlé nečistoty. Na litinových žebrech se však musí nechat déle, a zde přijdou vhod lékárnické obvazy nebo papírové utěrky. Velký plát látky nastříhejte na menší, ale široké proužky. Namočte je do lihového octa a obtočte je kolem kovových částí roštu. Pokryjte jimi celý předmět, místo po místě, a poté nechte asi hodinu nasáknout. Po uplynutí této doby odstraňte „octovou zálivku“ a rošt otřete vlhkou houbičkou.
Místo octa můžete použít i nenahraditelnou jedlou sodu. Připravíte z něj hustou pastu, kterou celý rošt pokryjete. Asi po hodině otřete hrubou stranou houbičky mřížku. Opravdu velmi opomíjený rošt plynového sporáku je však nejlepší namočit do teplého roztoku vody a jedlé sody. Rošt bohatě posypete bílou hmotou, zalijete vroucí vodou a necháte asi 3 hodiny odležet. Roztokem se sice špína neodloupne sama, avšak na druhou stranu bude měkčí a bude se snáze odstraňovat, ale bude třeba použít jakoukoliv špachtli.
Zdroj: Housebeautiful