Naučte se vybrat ten nejlepší meloun, aniž byste ho museli rozkrojit

Kromě obrázků pláží s palmou a míchaným drinkem s deštníčkem je snad nejznámějším symbolem léta šťavnatý meloun. Každý si hned představí, jak se do něj zakousne, lahodná šťáva mu stéká po tváři a cítí to nejlepší osvěžení.

Vzhledem k tomu, že svět už je díky různým dopravním prostředkům (zejména letadlům) relativně mnohem menší než dříve, můžeme se i v lokálních obchodech a na tržištích setkat s řadou odrůd melounů různých tvarů, velikostí i chutí. Jak ale poznat, že si vybíráme domů ten správný kus, který bude mít přesně tu správnou zralost a vyváženou chuť? Pokud jste dosud vybírali pouze náhodně a byli někdy výsledkem zklamáni, je možná načase začít se řídit radami zkušených farmářů, kteří doporučují věnovat pozornost

  • stopce a jejímu zabarvení
  • velikosti
  • barvě
  • zvuku při poklepu
  • případným skvrnám a

Stopka

Pokud vybíráte meloun z většího množství, zkuste věnovat hledání trochu více času než obvykle a najděte ty, které ještě mají stopku. Ta je totiž také jedním z indikátorů kvality plodu. Pokud je stopka ještě zelená, meloun nebyl sklizen jako zcela zralý. Poohlédněte se po plodu, jehož stopka začíná již žloutnout, což je u melounu dobré znamení.

Velikost

Pokud jde o velikost, zde platí zlatá střední cesta, ani enormně velký, ani příliš malý. Příliš velký meloun může znamenat, že kromě sladké dužniny obsahuje i dusičnany. Pokud má meloun váhu cca mezi 5 až 10 kg, je z hlediska hmotnosti ten pravý.

Barva

I barva melounu vám může leccos napovědět. Ve struktuře kůry by měly být zřetelně odlišeny světlé a tmavé pruhy, přičemž čím tmavší pruhy jsou, tím výživnější je plod. Meloun, který si vyberete, by měl být lesklý, vyhněte se těm, které mají matný povrch.

Zvuk

Možná jste při svých cestách viděli, jak prodejci zejména na tržnicích poklepávají na meloun a soustředí se na zvuk. Vypadá to možná zvláštně, ale zralý meloun vydává při poklepu jiný zvuk, který je zvučnější než u nezralého plodu.

Skvrny

Pokud jde o spodní stranu melounu, vyhněte se takovým kusům, které mají na spodní straně, na které rostly, příliš velkou světlou skvrnu, která indikuje, že nevyrůstaly s dostatkem světla, které je alfou a omegou chuti. Obdobně se vyhněte i melounu, který má na sobě  bílou skvrnu, i ta svědčí o nevhodných podmínkách, za kterých byl pěstován.

Tvar

Možná jste si všimli, že některé vodní melouny bývají spíše menší a kulatější a některé naopak větší a delší. První typ je tzv. „samičí“ a druhý „samčí“, přičemž platí, že kulatější melouny bývají obvykle sladší.

Důležitým faktorem při výběru ideálního melounu je také období, v němž ho kupujeme. Od půlky srpna do půlky září je doba, kdy je největší šance koupit opravdu dobrý a chutný meloun, pokud se budete řídit výše uvedenými radami. Před tímto obdobím bývají melouny nezralé, a navíc obsahují větší množství chemických látek, od druhé poloviny září dále pak zase bývají často přezrálé.

Fotografie: Depositphotos