Jahody jsou oblíbené letní ovoce, které překypuje chutí a sladkostí. Mají však velmi krátkou sezónu. Pokud si jejich chuť chcete užít i v zimě, podívejte se na tipy, jak je nejlépe zamrazit.
Mražení jahod je jednoduchý a pohodlný způsob, jak zachovat jejich čerstvost a prodloužit trvanlivost. Způsobů, jak jahody zmrazit, je hned několik. Každý si tak může zvolit variantu, která mu bude nejvíce vyhovovat. Zmrazit můžete celé plody, nebo si můžete udělat jahodové pyré, případně je osladit a i v zimě si vychutnat osvěžující jahodovou dřeň.
Mrazte jen čerstvé a zdravé jahody
Při zmrazování jahod je klíčové začít s kvalitním ovocem. Vybírejte jen zralé jahody, které jsou pevné, plně vybarvené a bez známek otlaků nebo plísní. Nejlepší je jahody zmrazit co nejdříve po nasbírání nebo nákupu, aby byly co nejčerstvější. Důkladně je omyjte, zbavte stopek a nechte dobře vysušit. Pak už se jen stačí rozhodnout, kterou metodu zamrazování zvolíte.
Mražení celých jahod
Celé jahody je vhodné mrazit pro přípravu smoothie, koláčů nebo v případě, že si z jahod později budete chtít uvařit marmeládu a máte v ní rádi kousky. Dobře osušené jahody vložte na tác nebo plech, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech dejte na pár hodin do mrazáku. Jakmile jahody zmrznou, sesypte je do jedné nádoby nebo sáčku.
Mražení jahod v sirupu
Tato metoda je ideální pro uchování celých jahod pro pozdější použití jako samostatné občerstvení nebo pro dezerty. Připravte si sirup tak, že rozpustíte ¾ šálku krystalového cukru ve 4 šálcích teplé vody. Nechte sirup úplně vychladnout. Celé jahody vložte do vhodné nádoby a nalijte na ně vychlazený sirup. Horní centimetr nádoby ponechte volný. Poté nádobu uzavřete a dejte na mrazák.
Jahodové pyré s cukrem
Jahodové pyré můžete připravit tak, že všechny jahody rozmixujete a smícháte s cukrem. Na kilo jahod použijte 300 g cukru. Pyré si však můžete udělat i promíchané s celými kousky jahod. V tomto případě vezměte 2 kila jahod. Kilo rozmixujte a ostatní jahody nechte celé. Pyré nalijte k celým jahodám, přidejte 500 g cukru a promíchejte. Vše dejte do vhodné nádoby a zamrazte.
Zdroj: Sovkusom