Ochranný štít okurkám poskytne kefírové hnojivo. Padlí ani bakteriální vadnutí nemají šanci

Fotografie: Depositphotos

Okurky jsou vynikající plodinou, která chybí na málokteré zahradě. Jsou však náchylné na některé nemoci a je potřeba jim věnovat pozornost a preventivně je ošetřovat.

Nakládané okurky nebo ty salátové, které dodají svěžest mnoha pokrmům, miluje snad každý. Pokud jste se pustili do pěstování těch vlastních, pak se podívejte, jak jednoduše můžete podpořit jejich růst. Ne vždy je potřeba rostliny chemicky ošetřovat, s mnoha věcmi si poradí i suroviny, které běžně najdete v domácnosti nebo v lednici. Proč je dobré rostliny okurek ošetřit kefírem?

Běžné nemoci okurek

Okurky nejsou nijak náročnou plodinou. Je potřeba je jen zalévat a přihnojovat. Problém spočívá v jejich náchylnosti k některým chorobám. Mezi ty nejčastější patří padlí. To se projevuje jako bílá nebo našedlá prášková látka na listech, stoncích a plodech. Daří se jí ve vlhkých podmínkách a může bránit fotosyntéze, což vede k zastavení růstu a snížení výnosu.

Plíseň se pak projevuje jako žluté skvrny na horním povrchu listů, zatímco na spodní straně se vyvíjí purpurově šedá chmýří. V chladných a vlhkých podmínkách se rychle šíří, napadené listy odumírají a může dojít k předčasnému opadávání plodů. Vážnou chorobou je pak virus mozaiky, který způsobuje výrazné mozaikovité vzory na listech, spolu se žloutnutím, kroucením a zakrnělým růstem.

Stejně nebezpečné je i bakteriální vadnutí, které se projevuje hnědnutím révy okurek a začíná od špiček. Primárně ho šíří brouci okurkoví a může způsobit rychlý úhyn rostlin, což vede k úplné ztrátě úrody. Rostliny okurek je tak třeba pečlivě sledovat a preventivně ošetřovat, aby se snížilo riziko onemocnění nebo napadení plísněmi.

plíseň na okurkách
Fotografie: Freepik

Jak používat kefírové hnojivo

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který obsahuje prospěšné bakterie a kmeny kvasinek, jež podporují růst rostlin a bojují proti škodlivým patogenům, houbám, plísním i bakteriím. Ve formě hnojiva kefír pomáhá chránit rostliny okurek před různými nemocemi a zároveň prospěšné enzymy a bakterie pomáhají v půdě rozkládat živiny na prvky, které rostlina snadněji přijímá.

Jednoduše smíchejte kefír v poměru 1 : 4 s vodou a použijte ho jako zálivku. Před aplikací půdu provlhčete vodou. Vyhněte se listům, abyste na nich zbytečně nevytvořili vlhko, které by mohlo podpořit růst plísní. Kefírové hnojivo aplikujte každé dva týdny během vegetace. Pomůže udržovat zdravou mikrobiální rovnováhu v půdě a posílí přirozené obranné mechanismy rostlin.

Zdroj: Deccoria

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]