Bez ohledu na to, jak levný čisticí prostředek budete kupovat, bude dražší než to, co už máte doma. Konkrétně než jednoduché mýdlo na praní a jedlá soda.
Obě tyto základní domácí suroviny si přitom s mnoha i usazenými nečistotami poradí naprosto fantasticky. Jejich společné vlastnosti pomáhají povrchům k původnímu lesku, a to i nádobí. Kupované chemikálie vás navíc často vystavují škodlivým vlivům. Pomocí zmíněných surovin tedy můžete připravit velmi účinný roztok. Ten si poradí jak s běžnými věcmi, tak i s opravdu špinavou pánví – s usazeninami i starým tukem.
Očista a prevence do budoucna
Tento lidový postup také účinně neutralizuje veškeré související pachy. Budoucí jídlo je tak s očistou chráněno i před velmi nepříjemnou kyselou chutí. Jestli ovšem chcete dosáhnout opravdu křišťálového nádobí, nepoužívejte jedlou, ale normální sodu. Má silnější účinek při zachování všech myslitelných pozitiv. Současně nezapomeňte, že spolu složky budou reagovat a jsou na místě gumové rukavice. Rozhodně jim nechcete vystavovat kůži.
Jak na připálené pánve?
Tento postup je velmi efektivní, protože vede k očistě pánve zevnitř i zvenku. Potřebujete ovšem ještě větší nádobu a můžete se pustit do práce. Vašimi pomůckami budou kus pracího mýdla, tuba silikátového lepidla a 200 gramů sody.
- Do velké nádoby napusťte vodu a vložte do ní nádobí určené k čištění.
- Přidejte lepidlo, sodu a nastrouhané mýdlo na praní.
- Všechno dejte na sporák a nechte na střední výkon vařit asi 2 hodiny. Pokud se odpaří voda, nebojte se ji přilít.
- Vypněte sporák a nechte roztok i s nádobou vychladnout. Pak pánev snadno umyjete normální měkkou houbou a prostředkem na nádobí. Poté už budete mít pocit, že jste si ji zrovna přinesli z obchodu.
Pozor na důkladné větrání a teflon
Než budete tuto metodu aplikovat, otevřete v kuchyni okno. Během procesu čistění se může snadno uvolňovat nepříjemný zápach. A je opravdu lepší se ho zbavit rovnou, než aby se dostal do celého bytu nebo domácnosti.
Něco na doplnění
Jestliže pánev není připálená, ale je jen příliš mastná, existuje ještě šetrnější metoda. Do hrnce nalijte čistou vodu. Pak přidejte 1 polévkovou lžíci sody a 0,5 lžíce saponátu. Opět dejte na oheň a vařte 30 minut. Nechte zase vychladnout a pak pánev umyjte pod tekoucí vodou.
Tyto postupy nepoužívejte na teflonové nádobí. Ačkoli je soda velmi šetrná, může vytvořit mikroskopické trhliny v jeho citlivé nepřilnavé vrstvě. Nejcennější vlastnost nádobí je pak trvale ohrožena. Jakýkoli jiný materiál kuchyňského náčiní není problém.
Zdroj: Taste Of Home