
Hnojení keřů je důležité proto, aby byly dřeviny zdravé, silné, odolné vůči škůdcům, a hlavně abyste se dočkali velké a chutné úrody.
Každý pěstitel by byl rád, kdyby jeho úroda byla co největší. Vždyť za tu lopotu na zahradě by si bohatou sklizeň zasloužil a s ním celá rodina. Jedním z předpokladů velké úrody plodů je správné hnojení. Různé rostliny potřebují různá hnojiva, a ještě ke všemu v různou dobu. A to všechno se musí zahrádkář naučit. A on to dělá rád.
Domácí hnojiva pro ovocné keře
V posledních dnech vám obrazily keře s drobným ovocem, tedy maliny, ostružiny, rybízy a angrešty. A proto přišel čas k jejich přihnojení. Samozřejmě si můžete pořídit hnojivo, které je k výživě těchto keřů s drobnými bobulovinami určené. Ale jde to i jinak. Levněji a často i ekologičtěji, tedy s větším ohledem na přírodu. Zaměřme se tedy tentokrát na přípravu domácího hnojiva pro zahradní ovocné keře.
Čočka – zdá se vám to k smíchu?
Tento druh luštěniny totiž obsahuje ve správném poměru dusík, fosfor a draslík. A tyto cenné složky můžete tedy malinám či ostružinám poskytnout. Hnojivo je bude stimulovat k růstu nových výhonků a ty v létě přinesou dobrou úrodu. Nejvhodnějším obdobím prvního přihnojení sezony je přelom března a dubna, radí web Smakosze. Mimochodem na BydlímeÚtulně jsme psali rovněž o tom, že v tomto období je třeba přihnojit růže, aby vám bohatě kvetly.
Jahodníky na jaře vyžadují dostatečnou péči. Je třeba je i kvalitně hnojit a protrhat suché listy
A jak tedy postupovat? Připravte si čtyři polévkové lžíce červené nebo zelené čočky. Černou nevolte, ta je příliš drahá. Nasypte čočku do skleněné nádoby a zalijte ji litrem vody. A nechte naložené minimálně 6 hodin. Lepší však bude, když necháte čočku ve vodě přes noc. Živiny se uvolní do vody, a vznikne hnojivo, bohaté na živiny. Pak výluh sceďte a můžete ho použít na přihnojování ovocných keřů. A to pravidelně každý měsíc. A pozor! Čočku nevyhazujte; buď si z ní udělejte salát, anebo si ji uvařte.
Hnojivo z droždí
Hnojivo z droždí můžete používat jak na ovocné keře, tak i na zeleninu. Prospěšné bude zejména rajčatům, okurkám, lilkům, dýním a cuketám, zkrátka teplomilným plodinám. Droždí je plné vitamínů a také obsahuje celou řadu stopových prvků: selen, fosfor, zinek, železo. Hnojivo z droždí můžete k rostlinám přidávat každé tři týdny, jak radí i na webu FarmerValley.
Příprava hnojiva z droždí
Fermentované hnojivo: 100 gramů čerstvého droždí, 200 ml cukru, 5 litrů vody – z čerstvého droždí můžete s pomocí cukru a teplé vody vyrobit hnojivo fermentované. Ingredience rozmíchejte a nechte týden kvasit. Vzniklý roztok rozřeďte vodou v poměru 1:10 a můžete aplikovat.
Nefermentované hnojivo: 40 gramů čerstvého droždí, 5 litrů vlažné vody – dobře rozmíchejte, nechte hodinu odpočívat a můžete rovnou použít. Hnojení keřů můžete provádět i hnojivem vyrobeným ze sušeného droždí.
Zdroje: Smakosze, FarmerValley
Napište komentář