Je červená paprika skutečně nejsladší? Podle zbarvení papriky lze spolehlivě odhadnout její chuť

Fotografie: Daderot / Creative Commons / Public Domain Dedication

Paprika je nejen oblíbenou surovinou, kterou najdeme v každé kuchyni, ale je také plná vitamínů a prospěšných látek. Takto se od sebe liší jednotlivé druhy této zeleniny.

V celosvětové gastronomii je paprika hojně využívána k přípravě jídla. Skvěle se hodí nejen k přípravě salátů a lehkých pokrmů, ale najdete ji i ve vydatných a dušených jídlech. Paprika může být lahodně sladká, nebo lehce pikantní. V každém případě je plná antioxidantů, vitamínů a dalších prospěšných látek. Papriky se od sebe liší nejen svou barvou, ale i dalšími specifickými vlastnostmi. Jejich rozdělení rozhodně stojí za to si zapamatovat.

Barva ovlivňuje strukturu i chuť papriky

Přestože je paprika označována za zeleninu, podle botanického hlediska se řadí mezi ovoce. Jednotlivé druhy paprik jsou na první pohled rozlišitelné pomocí barvy. Ta ovlivňuje nejen celkový vzhled papriky, ale také její strukturu a celkovou chuť. Každá barva papriky přináší této surovině specifickou příchuť, nutriční hodnoty a nakonec i pořizovací cenu.

Jak barva ovlivňuje chuť papriky

Bez ohledu na barvu údajně papriky pocházejí z jednoho keře. Zelené papriky proto bývají obecně méně zralé a vyžadují nejméně péče i času. Červené papriky jsou naopak nejzralejší a jejich zrání vyžaduje delší dobu i důslednější péči. Doba zrání i potřebná péče se pak odráží na ceně, za kterou si papriku můžete koupit. Čím mladší paprika je, tím pikantnější nebo hořčejší je její chuť. Starší papriky mají chuť sladší a šťavnatější.

Barva ovlivňuje i nutriční hodnoty

Každý druh papriky údajně ovlivňuje i nutriční hodnoty. V zelených paprikách najdete největší množství chlorofylu, zatímco ve žlutých paprikách karotenoidů a dalších žlutooranžových pigmentů.

červená paprika
Fotografie: Pixabay

Jak papriku správně skladovat

Jakýkoliv druh papriky můžete bezpečně skladovat v ledničce. Ta dokáže výrazně zpomalit hnijící procesy a paprika vydrží mnohem déle v poživatelném stavu. Průměrně se však doporučuje maximální doba jejího skladování 3–5 dní. Pro delší uložení můžete papriky uskladnit v mrazáku. Buď je před zamrazením vložíte do vzduchotěsné nádoby, nebo do uzavíratelného sáčku. Doporučováno je papriky před zamrazením nakrájet na menší kousky a obalit potravinářskou fólií. Z mrazáku pak můžete vytáhnout pouze takové množství, které budete k přípravě pokrmu potřebovat.

Zdroj: Bonasavoir

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]