Pěstitel ovocných stromů prozradil klíč k jejich správnému prořezávání, díky kterému se můžete těšit na bohatou úrodu

Fotografie: Depositphotos

Ovocné stromy potřebují občasnou péči. Dlouhodobě zanedbaný strom bude náchylný k onemocněním a budou silně ovlivněny i množství a kvalita plodů.

Správný řez ovocných stromů nám zajistí bohatou úrodu. Pokud se o ovocný strom staráme správně už od jeho výsadby, není péče o něj nijak náročná. Více práce nám dá roky nestříhaný starý strom, který chceme omladit, aby znovu plodil kvalitní ovoce. Základní principy jsou jednoduché, a tak si s prořezáním stromu poradíte, i pokud se tím zrovna neživíte. Při pochybnostech se obraťte na zkušenějšího pěstitele, aby vám poradil.

Kdy ovocné stromy prořezávat

Obecně lze říct, že vhodnou dobou řezu je období od konce zimy do konce léta. Závisí to však na odrůdě i stáří stromu. Čerstvě vysazené stromy prořezáváme vždy na jaře. V období od ledna do března prořezáváme hrušeň, jabloň, mišpule, kdoule, švestky a rybíz. Na jaře se pak věnujeme broskvoním, meruňkám a ořechům. V létě po sklizni se pak prořezávají třešně, maliny a vinná réva. Jabloně a hrušně se stříhají dvakrát v roce, a to v zimě a v létě.

Jak ovocné stromy prořezávat

K řezu stromů si vždy vybíráme slunný a suchý den, abychom snížili riziko přenosu patogenů. Každý řez pak ošetříme mastí s fungicidem. Všechny nástroje, které používáme k řezu, by měly být dostatečně ostré a před použitím je vždy vydezinfikujeme. První tzv. tvarovací řez provádíme u nově vysazených stromků na jaře ihned po výsadbě. Po tři roky takto tvarujeme základy pro budoucí zdravou korunu stromu.

Fotografie. Freepik

U starších stromů provádíme řezy udržovací, kdy se snažíme vyřezat větve, které uschly nebo si konkurují, a ty ponechané zakracujeme. Intervenční řez se provádí v případě, že je strom napadený chorobami nebo plísní. Zbavujeme se všech napadených větví a strom poté ošetříme vhodným postřikem. Ořezané větve spálíme, aby se choroba nešířila.

Postup řezu u vzrostlých stromů

Prohlédněte si korunu a odstraňte všechny mrtvé, poškozené a nemocné větve. Snažte se je seříznout v rovině s větví, která bude zůstávat, aby vám nevznikly drobné pahýly. Odstraňte i všechny větve a výhony na kmeni, jež vyrůstají pod základnou koruny. Zjistěte si, zda z některých větví vyrůstají směrem nahoru rovné výhonky svisle s kmenem. Ty také odstraňte.

V dalším kroku se soustřeďte na prořezávání tak, abyste do koruny pustili co nejvíc slunce a vzduchu. Odstraňte všechny větve, které rostou směrem dolů a do středu stromu. Z větví, jež se kříží, je potřeba vybrat, kterou odstraníte. Pokud obě vypadají, že mají dobrý směr růstu, vyberte tu, jež svírá se středem stromu úhel na druhé, respektive desáté hodině, tedy asi 60°. Větve, které svírají větší úhel, nemusí ovoce udržet. U menších úhlů pak větve dorůstají vysoko a můžete mít problém se sběrem ovoce.

Fotografie. Freepik

Dobrého prosvětlení dosáhnete, pokud bude kolem každé větve prostor 15–30 cm. Nyní už jen větve, jež chcete ponechat, zkraťte o 20–30 % loňského růstu. Zakraťte je asi půl cm nad pupenem, který směřuje na tu stranu, kam chcete, aby v následujícím roce větev rostla. Díky dobře zvolené poloze pupenů tak můžete větve vést směrem od sebe, aby se při budoucím růstu nekřížily.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]