Pěstování zázvoru zvládnete doma. Postačí trocha teplé vody a správná zemina

Zázvor, exotická rostlina, která se díky svým magickým účinkům v posledních letech stala součástí i našich domácností. Jak na pěstování zázvoru v domácích podmínkách? Ukážeme vám, že to není nic složitého. Navíc pamatujte, že především teď na podzim je zázvor vítaným pomocníkem v boji s nejrůznějším nachlazením!

Zázvor patří mezi velmi nenáročné rostliny, stačí si pouze v obchodě koupit část kořene s několika hrbolatými pupeny na koncích a můžete si vypěstovat svou vlastní rostlinu, a mít tak své vlastní oddenky neboli kořeny zázvoru.

Jak si vypěstovat svůj vlastní zázvor?

Předtím než kořen zázvoru zasadíte do hlíny, je vhodné ho přes noc namočit do teplé vody, aby se z něj uvolnily chemikálie, kterými je ošetřen a které mají zabraňovat tomu, aby v obchodě během skladování klíčil. Následující den kořen zasaďte do květináče s hlínou. Vhodné je zvolit nějaký širší květináč, neboť zázvor se rozrůstá spíše horizontálně než vertikálně, kořen překryjte asi třemi až pěti centimetry hlíny.

Mějte na paměti, že zázvor klíčí a roste opravdu pomalu, první výhonky tak uvidíte až za několik týdnů. Pokud chcete klíčení urychlit, dá se k tomu vyrobit speciální „terárium“, ve kterém kořen ještě před tím, než ho zasadíte do hlíny, necháte vyklíčit. Důležité je vlhko a teplo, i tak bude ale klíčení trvat. Pokud vás zajímá, kde zázvor pěstovat, od jara do podzimu můžete mít květináč venku na zahradě či na balkoně, ale dříve než se objeví první mrazíky, je důležité květináč přemístit do vnitřních prostor. Zázvor má rád teplé, ale nepříliš slunné místo. Důležité je také neustále udržování vlhkosti prostřednictvím pravidelného mírného zalévání.

Jak zázvor správně sklízet?

První sklizeň zázvoru je obvykle možná přibližně po třech až čtyřech měsících od jeho výsadby. Jednoduše odhrňte část hlíny tak, abyste viděli kořeny, a kousek z nich odřízněte, pak vraťte hlínu zpátky. Pokud budete postupovat tímto způsobem, rostlina bude stále růst, a vy tak budete mít k dispozici neustále nové kořeny. Pokud potřebujte větší množství zázvoru, můžete přibližně po deseti měsících sklidit hlavní kořen rostliny a nechat v hlíně jen několik menších kořenů, ze kterých vám naroste opět nová rostlina.

Proč je dobré mít doma svůj vlastní zázvor?

Zázvor je známý svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky, zároveň pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a podporuje také redukci tělesné hmotnosti. Je bohatý na mnoho minerálních látek, například hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek či draslík, ale také na vitamin B1, B2, B3, C a E.

Zázvor nemusíte konzumovat jen ve formě zázvorového čaje. Ze svého vlastního zázvoru si můžete vyrobit například skvělý domácí sirup, který posílí vaší imunitu, a vy se tak nemusíte obávat žádných podzimních chřipek či nachlazení. Příprava tohoto sirupu je velmi jednoduchá, budete potřebovat pouze 100 g medu, 50 g ovesných vloček, 100 ml vody, čtyři polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy a dva až tři centimetry kořene zázvoru. Nejprve ovesné vločky propláchneme ve vodě. Poté je dáme do mixéru, zalijeme vodou a rozmixujeme. Do vzniklé směsi přidáme nastrouhaný zázvor. Následně vše přelijeme do hrnce, dáme na sporák a zvolna přivedeme k varu. Poté necháme směs vychladnout. Nakonec jen přidáme med a citronovou šťávu a vše důkladně promícháme, aby se med rozpustil. Sirup uložíme do ledničky, kde vydrží přibližně týden. Pro posílení imunitního systému se doporučuje užívat dvě polévkové lžíce denně.

Zázvor se přidává i do různých zeleninových a ovocných smoothies či omáček. Skvěle chutná především v kombinaci s hovězím, kachním či kuřecím masem. Pokud máte rádi ostrá jídla, můžete zkusit zázvor naložený do rýžového octa, v Japonsku se takto nakládaný zázvor podává například k sushi.