Podzimní prořezávání vinné révy je stěžejní pro bohatou úrodu v následujícím roce

Fotografie: Freepik

Víno, božský nápoj, bez kterého by dost možná evropská kultura ani nevznikla. A tak je vinná réva mnohem důležitější rostlina, než by se na první pohled mohlo zdát. Víno totiž hrálo zásadní roli ve všech třech civilizacích, které založily moderní evropskou civilizaci. S pěstováním vína tak máme doslova mnohatisícové zkušenosti.

Nejen jižní Morava

Jižní Morava je sice hlavní doménou vinařů na našem území, ale v malém víno pěstují lidé i v mnoha dalších částech republiky. Třeba jako ozdobnou popínavou rostlinu na pergole nebo jinde na zahradě. A i tahle okrasná rostlina může plodit lahodné a sladké hrozny, byť o poznání menší než ty moravské. Správnou péčí o vinnou révu nicméně můžete zajistit, aby i v nepříliš příznivých podmínkách vyrostly krásné hrozny.

Pro profesionální i hobby pěstitele

Ať už pěstujete jakoukoli odrůdu vinné révy, a bez ohledu na to, zda jste vinař nebo jen rekreační pěstitel, při dodržování těchto doporučení se bude vašemu vínu skvěle dařit. V prvním roce pěstování vinné révy byste na podzim měli:

  • Pokud má rostlinka vinné révy více než jeden výhonek, vyberte ten nejsilnější a všechny ostatní zastřihněte blízko hlavního stonku.
Fotografie: Freepik
  • Ořízněte nejsilnější výhonek dva až ti pupeny nad místem, kde začal růst z hlavního stonku loňského roku. Díky tomu výhonek lépe poroste příští jaro.
  • Výhonek, který ponecháte a oříznete, ošetřete vhodnou emulzí na vinnou révu a připevněte jej k mřížce ekologickou vinylovou rostlinnou páskou. Odstraňte všechny další výhonky, které se případně během vegetačního období objeví.

Další roky pěstování

Péče o vinnou révu je pochopitelně dlouhodobou záležitostí. Všechno, co se svými rostlinami provedete, se na nich projeví až v dalších letech. Nesmutněte proto, že po prvním roce ještě nebude úroda nijak zářná. Ve druhém roce i v letech následujících byste proto měli pokračovat těmito kroky:

  • Každou zimu ztenčujte výhonky vyrůstající z každé boční větve, která byla přivázána k mřížové podpěře tak, aby na každých zhruba 20 centimetrech byl jen jeden jediný výhonek. Příliš mnoho výhonků totiž rostlinu oslabuje a vysiluje, hrozny se pak nerodí tak velké a sladké, jak by mohly.
  • Zbývající výhonky, které rostlině ponecháte, zastřihněte na délku 15 až 20 cm. Plody se budou rodit na těchto krátkých pařezech.
  • Odstraňte všechny výhonky, které rostou z hlavního kmene nebo klíčí z kořenů, také ony rostlině zbytečně odčerpávají sílu. Navíc se na nich obvykle rodí jen miniaturní kyselé hrozny.
  • V nadcházejících letech pokračujte v přípravě nových výhonků podél všech podpor mřížoví. Každý podzim by měly špičky výhonků, které vyrostly za podpory mřížoví, odříznuty.