Možná jste si někdy všimli, že při smažení masa nebo hranolků se na pánvi objevují bílé bublinky. Zjistěte, proč tomu tak je a jak tomu předejít.
Spousta lidí, a hlavně kuchařů, rádo vaří a smaží na pánvi. Technikou smažení se dá udělat mnoho dobrých pokrmů, od masa, přes zeleninu až po různé omáčky. Možná jste ale při této činnosti zaregistrovali, že se olej na pánvi mění na malinké bílé bublinky. Nikoho asi nepřekvapí fakt, že olej prská, a při špatném zacházení může způsobit i menší popáleniny. Jak je tomu ale s olejem, který na pánvi pění, a proč tomu tak je?
Proč olej na pánvi pění?
Pěna na pánvi vypadá docela překvapivě, a ztěžuje smažení tím, že roste a někdy se dokonce začne vařit. Už jen vzhled malých bublinek může vypadat trochu znepokojivě. Mnoho lidí a kuchařů si však v tento moment může klást otázku, jestli není olej zkažený a je dobré pokrm na něm dělaný stále konzumovat. Důvodem pěnění však může být obyčejná voda. Ta by tam při smažení neměla vůbec být, ale například v případě masa je těžké toho dosáhnout.
A nejen v případě masa, existuje spousta produktů, které vypouštějí na pánvi vodu. Mohou to být také brambory nebo zelenina. Čím více tekutiny se při smažení na pánev dostane, tím větší je riziko, že olej změní svou strukturu a začne pěnit, protože se voda z pánve snaží vypařit. Aby se tomu předešlo, je třeba používat kvalitní oleje na smažení a hlídat si teplotu, při které pokrm smažíte.
Důležitá je ideální teplota
Teplota při smažení je důležitá, aby se pěna na pánvi nedělala. Příliš nízká teplota přispívá k tvorbě pěny a podporuje její růst, zatímco příliš vysoká teplota možná lehce odstraní pěnu, avšak můžete jídlo připálit. Jako ve většině případech, i zde je třeba zvolit zlatou střední cestu. Je však třeba pamatovat na to, že teplota smažení je ovlivněna nejen nastavením na sporáku, ale také počtem ingrediencí, které budou na pánvi připravovány.
Aby se zabránilo tvorbě pěny během smažení, je nutné se ujistit, že ingredience, které máte na pánvi jsou, pokud možno, bez vody. Předtím je můžete osušit papírovou utěrkou, pokud je to možné, například u brambor. Také se ujistěte, že teplota horkého tuku je správná, a nevkládejte do něj příliš mnoho potravin najednou. Je také lepší upustit od velmi husté strouhanky, která pravděpodobně začne opadávat, a opět může způsobit pěnění.
Zdroj: Gotowanie