Smažené brambory jsou lákavou přílohou. Pokud na nich máte rádi zlatou a křupavou kůrčičku, a ne a ne jí dosáhnout, zkuste tyto tipy.
Sice nejsou právě zdravé, ale křupavé brambory na talíři – to je pochoutka. Pro dosažení dokonale křupavé kůrčičky na smažených bramborách je nutný správný výběr brambor, jejich zpracování a vhodná technika smažení. Nejvhodnějším druhem brambor ke smažení jsou ty, jež obsahují menší množství škrobu. Tedy varný typ A, nanejvýš typ B. Brambory škrobnaté, které jsou označeny jako typ C, by se vám rozpadaly.
Příprava brambor
Při samotné přípravě záleží na tom, zdali brambory budete smažit se slupkou, nebo bez ní. Pokud je nemíníte loupat, omyjte je pořádně v teplé vodě, nejlépe kartáčkem, ať tu špínu nesníte. Pak je nakrájejte na půl centimetru tlusté plátky (lze také na měsíčky nebo na čtvrtky, záleží jen na vás; čím větší kousky, tím déle budete muset smažit). Je vhodné, abyste následně brambory osušili, aby se odstranila nadbytečná vlhkost. Jinak se vám budou brambory spíš dusit nebo vařit, ale rozhodně ne smažit. A to byste se mohli s křupavostí rychle rozloučit.
Smažení v rozpáleném oleji
Budete-li brambory před smažením loupat, také je rozkrájejte na plátky a osušte. Tady jen nemusíte drhnout slupku. Jinak je postup prakticky stejný. Do pánve si připravte olej a dostatečně ho rozpalte. Oleje nemusí být příliš – rozhodně ne tolik, jako když smažíte řízky nebo karbanátky – ale musí být pořádně horký. Pak nasypte dávku brambor. Není dobré, abyste jich do pánve dávali příliš vysokou vrstvu, všechny by se vám neprosmažily stejně. Ba dokonce by některé kousky mohly zůstat syrové a jiné připálené.
Celý život vaříte brambory špatně. Tomuto mýtu stále věří drtivá většina lidí
Bramborových plátků tedy vložte do pánve tolik, abyste je zvládli pohodlně otočit podle potřeby – tak se vám osmaží hezky z obou stran. A vnitřek by měl zůstat šťavnatý. Po dokončení smažení brambory vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách, aby se odstranil přebytečný olej. Teprve poté je osolte a servírujte, píše se na webu ACoupleCooks.
Pár tipů na závěr
Na webu UkrMedia doporučují, abyste brambory určené ke smažení mírně posypali hladkou moukou pro docílení lepší kůrky. Také je dobré do oleje přidat po prvním zasmažení trošku másla; brambory budou lépe zlátnout a dostanou lepší chuť. Pokud přidáte na konci smažení špetku žlutého kari nebo kurkumy, získají brambory krásně zlatožlutou barvu a budou mít i pikantnější chuť.
Můžete přidat samozřejmě i jiné koření, podle vlastní chuti. Jen je přidávejte do pánve až několik vteřin před dokončením přípravy. Jednou či dvakrát brambory na pánvi prohoďte a je hotovo.
Tímto způsobem lze dosáhnout křupavých a zlatavých brambor, které budou nejen skvěle chutnat, ale také vizuálně lákavě vypadat. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, jak máte naložit s vodou z vařených brambor. Rozhodně se jí nezbavujte, má mnohá další využití.
Napište komentář