Sklizeň je důležitou součástí pěstování ovoce, a je proto třeba vědět, kdy a jak to udělat. Proto přinášíme pár dobrých a osvědčených rad od zkušených pěstitelů.
Jak správně sbírat ovoce v srpnu na uskladnění není zbytečná otázka. Jedna věc je totiž sbírat volně rostoucí ovoce na stůl nebo ho jíst přímo ze stromu a druhá věc je odebírat plody pro dlouhodobé skladování. V době, kdy ovoce teprve začíná dozrávat, mnoho majitelů zahradních pozemků již přemýšlí o tom, jak přinést vitamínové produkty do studené zimy. Právě zde stojí za to myslet na správnou sklizeň, která je přinese nejen na stůl v zimě, ale také zachová chutný vzhled plodů.
Sklizeň jablek
Jablka, která se sklízejí v srpnu, jsou letní odrůdy. Raná zralá jablka se skladují krátkou dobu, a to maximálně jeden měsíc. Proto by se měly sklízet mírně nezralé. Ovoce ze stromu se vyplatí odstraňovat pouze za použití žebříku nebo speciálních zařízení. Nepřichází v úvahu vylézt na strom, protože jeho kůra je velmi jemná a může se poškodit. Také s jabloní za žádných okolností netřeste, protože při pádu může být ovoce vážně poškozeno.
Jablka se sklízejí se stopkou, počínaje od spodních větví postupně až do těch nejvrchnějších. Pro větší pohodlí lze použít speciální sběrné zařízení, které vám o dost usnadní práci. Při sběru jablka nahnilá, nemocná nebo poškozená hmyzem či ptactvem ihned vyhoďte, nedávejte je do stejné nádoby se zdravými. Některé nemoci by se mohly přenést i na zdravá jablka a sklizeň by pak neměla žádný účinek.
Sklizeň hrušek a švestek
Říká se, že hrušky se při pěstování od jablek příliš neliší, avšak není to pravdou. Hrušky na rozdíl od jablek nemají schopnost samy dozrávat, a proto by se měly sklízet v plné zralosti. Avšak princip sběru je podobný jako u jablek. Plody se nejprve odstraní ze spodních větví a posupuje se až do nejvyšších větvích v koruně stromů. Je taktéž nutné trhat je spolu se stopkou a opatrně je umístit do připravené nádoby.
Sklizeň švestek začíná až za suchého počasí, bez čekání na jejich úplnou zralost. V procesu týdenního skladování dozrají do požadovaného stavu a budou chutné a měkké. Zralé plody těchto peckovin se vyznačují šťavnatostí a jemnou slupkou, kterou lze velmi snadno poškodit. Proto se doporučuje jejich sklízení s pomocí látkových rukavic. Odtrhává se stopka v místě spojení s větvemi. Při vyjímání je nejlepší použít nůžky, seříznout švestku i se stopkou a ihned ji uložit do skladovacích beden.
Zdroj: Novochag