Příliš ztuhlé máslo je častým ranním problémem. Snazší mazání zajistí i umístění v ledničce

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Studené máslo, teprve ráno vyndané z ledničky, je k vzteku. Chcete-li ukrojit plátek, rozlomí se, rozmazat nejde, a když to zkusíte, rozdrolíte chleba.

Ztuhlé máslo nejde namazat obzvláště tehdy, je-li chleba čerstvý a hodně měkký. Nůž se studeným máslem se do střídky zanoří a ta se zpravidla úplně rozdrolí. A když se to děje každé ráno, kdy se nechce nikomu vstávat, na vypravení se z domova je málo času, tak to by člověk přišel o nervy. Jak problém se ztuhlým máslem vyřešit?

Jak na ztuhlé máslo

Jednou z možností je máslo v ledničce ukládat do spodní přihrádky na zeleninu. Tam je přece jenom nepatrně tepleji, takže máslo tolik neztuhne a půjde s ním pracovat. A zcela rozměklé máslo vlastně ani není chutné. Kdybyste se o másle chtěli dovědět víc, třeba jak na něm smažit, aby se nepřipalovalo, přečtěte si článek na webu BydlímeÚtulně.

Těch řešení je celá řada. Spát stejně většinou nechodíte před půlnocí, tak si předtím, než se uložíte k spánku, vzpomeňte na máslo. Už jistě víte, kolik ho ráno pro rodinu spotřebujete. Takový díl másla tedy odkrojte, zavřete do krabičky a prostě nechte na lince. Máslu se do rána nic nestane; nebojte se, za těch pár hodin opravdu nežlukne. A vy si ráno krásně namažete krajíc – se změklým máslem to půjde snadno a bez zbytečného stresu.

Čerstvé máslo
Fotografie: Pixabay

A když máslo náhodou zapomenete v noci z lednice vyjmout, tak ho prostě na pečivu vůbec nerozmazávejte. Nakrájejte tenkým vroubkovaným nožem na sýr počet plátků, které budete potřebovat. Každý z nich na chleba, rohlík či vánočku přiložte, nebo spíš trošku „připlácněte“, a ono to také bude fajn. Anebo můžete ze ztuhlého másla vroubkovaným příborovým nožem seškrabávat tenké vějířky, které už rozmazat půjdou. Ale spíš na rohlík než na chleba.

Se změklým máslem to jde lépe

Některé zdroje – například web KobietaInteria – doporučují, abyste máslo zkusili rozehřát v mikrovlnce, vkládali je pod horkou sklenici anebo strouhali na struhadle. Tak nejprve k mikrovlnné troubě – máslo se vám v jednom místě rozteče a jinde bude stejně ztuhlé. Pořád to vidíte jako vhodnou metodu? Nahřát sklenici horkou vodou, tu pak vylít a máslo do ní vložit – zdlouhavé a opět máslo nepatrně změkne jen v tenké vrstvě na povrchu.

Zápach smažené ryby je nepříjemnou součástí Štědrého dne. Citrusy i arašídy puch účinně eliminují

A umíte si představit ráno strouhat máslo na nudličky? A to dokonce kovovým sítkem, jak uvádí web PrimaFresh. Hmota se bude lepit i na struhadlo, natož na sítko, patlat se vám v rukou a nakonec se vám ty tenké proužky stejně spojí do jedné hroudy. Už se vidíte, jak s dlouhými nalakovanými nehty a vyvádějícími předškoláky provádíte ráno tyto úkony? Takže vyjmutí másla z ledničky ještě před spaním se zdá být nejlepší pro každou hospodyňku, která vypravuje sebe i rodinu do školy a do zaměstnání.

Tip na pečivo s máslem a medem

À propos, když už jsme u dobrých nápadů: jeden pro ty z vás, kteří máte rádi pečivo s máslem a medem. Namažete chleba nebo vánočku máslem a povrch potřete medem. Co se stane? Všechen med z másla stéká, děti ho utírají rukama, patlají ho po stole, po oblečení, no zkrátka všude. I tomu se dá předejít. Vezměte plátek vánočky a trochu ji potřete medem. Ten se do pečiva vsaje a teprve potom vánočku namažte máslem. Mazané, že?

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]