Výrobci kolikrát klamou i u takového sortimentu jako je med. Poznat, že je opravdu kvalitní, je možné během několika vteřin

Fotografie: А. Ю. Зверев / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Bez ohledu na krize nebo nepříjemné situace se lidé uchylují k nákupu levnějších potravin. Důvodem jsou samozřejmě finance, ne vždycky se však tento postup vyplatí.

Levnější řešení jsou v tomto případě jak méně ekologická, tak i rizikovější. Kde totiž schází kvalitní suroviny a pečlivé postupy, přichází na řadu potravinová chemie. Med je trochu jiná sorta, i když i tady ten levnější nebude ten pravý. Respektive zcela čistý, ačkoli reklamy kolikrát tvrdí něco jiného. Studie sortimentu ovšem poukazují na to, že téměř 76 % medu dostupného na našem trhu prošlo tzv. ultrafiltrací. Co to přesně znamená?

S nečistotami jdou pryč i přínosné látky

Tato metoda má z medu odstranit veškeré případné nečistoty, například stopy včelího vosku. Má to ale i negativum, protože stejný postup zachytává i včelí pyl. Podle výrobců je však taková operace nezbytná, neboť zabraňuje krystalizaci medu. Má tedy kromě jiného prodlužovat trvanlivost výrobku. Pyl je ale velmi podstatnou složkou této suroviny a pro tělo je velmi prospěšný. A krystalizace medu je jeho normálním stavem a med se prakticky nekazí.

Krystalizace medu

Nenechte se zmást logy, věnujte pozornost etiketě. Jestli jste koupili med a ten vám za nějakou dobu sám nezkrystalizuje, pak rozhodně není čistý. Jakmile na etiketě najdete informaci, že med obsahuje kukuřičný škrob s vysokým obsahem fruktózy (tedy HFC), nekupujte ho. Ani v případě komerční glukózy. Tyto medy jsou obvykle z Číny a jsou dobarveny pomocí „éček“ nebo melasy.

Lžičkový test, plynulost a změna barvy

Naberte med na lžíci a nechte ho stékat zpátky do sklenice. Jestliže je proud kompaktní, rovnoměrný a neláme se, máte v rukách opravdu pravý med. Obsažené náhražky a doplňky by způsobily bubliny nebo silnější usazeniny. Smíchejte dohromady trochu medu, čistou vodu a několik kapek jódu. V případě, že vám směs zmodrá, je to známka nekvality. Do takového medu byl totiž přidán kukuřičný škrob.

med
Fotografie: Freepik

Med a test se zápalkou

Mnoho lidí asi překvapí skutečnost, že med je hořlavý. Namočte do něj běžnou zápalku a pak ji zapalte. Při přítomnosti pravého medu se objeví jiskra, nebo med dokonce vzplane. U falešného a upraveného medu k žádnému takovému efektu nedojde. Mají to na svědomí přítomné nečistoty a vlhkost.

Chování v čisté vodě a hmotnost

Tady vám stačí sklenice čisté vody. Nechte do ní ze lžíce kápnout trochu medu. Upravovaný se rychle rozpustí, zatímco pravý klesne v jednom celku na dno. Pravý med se vyznačuje také tím, že je výrazně těžší než ten umělý. Máte-li tedy v ruce litrovou sklenici tohoto tekutého zlata, musí mít aspoň 1,4 kilogramu.

Zdroj: Genialne