Skladování česneku má svá pravidla. Díky tomuto postupu se vám nezkazí

Pěstujete-li doma česnek, největším problémem je jeho uskladnění takovým způsobem, aby se nezkazil. Může se proto stát, že již před začátkem nové sezóny nebudete mít žádný použitelný česnek. Zemědělci, kteří pěstují tuto úžasnou plodinu, dobře ví, jak na to.

A jsou tak hodní, že se podělili i s námi ostatními. Podívejte se na jednoduchý způsob, jak můžete dosáhnout čerstvého česneku po celý rok. Jediné, co budete potřebovat je:

  • čerstvý česnek,
  • gáza,
  • sterilovaná skleněná nádoba.

Příprava na uskladnění

V první řadě si musíte připravit všechny komponenty. Budete potřebovat sklenice sterilované horkou párou, které musí pořádně vyschnout. Česnek musíte předem vysušit na suchém a teplém místě a očistit. Jednotlivé hlavičky je zapotřebí rozdělit podle jejich stavu. Poškozené konzumujte jako první, zdravé jako poslední. Ty vydrží nejdéle.

Ve chvíli, kdy bude nádoba či nádoby sterilní a suché, můžete do nich naskládat připravený česnek. Vložit je můžete klidně až po okraj. Vůbec se toho nebojte. V další fázi budete pracovat s gázou. Připravte si jí dost na to, abyste ji mohli dostatečně navrstvit. Vybrat si můžete z dvojího způsobu, jak ji na utěsnění aplikovat.

Práce s gázou

Zvolit si můžete jeden ze způsobů podle toho, který vám přijde jednodušší. První variantou je vtlačit složenou gázu do hrdla nádoby tak, aby dostatečně ochránila česnek. S druhou metodou přetáhnete připravenou a navrstvenou gázu přes krk víka, které opatříte elastickou páskou. Tímto způsobem zakonzervujete česnek tak, aby se nezkazil.

Místo je klíčové

Nezbytné je skladovat sklenice plné česneku na vhodném místě. Nikdy byste ho neměli dávat do sklepa, ani do chladničky. Ideální je najít místo se stálou teplotou. Prostředí by přitom mělo být teplé. Při konzumaci vždy vyprázdněte celou jednu sklenici a poté načněte další. Díky tomuto postupu už se vám domácí česnek nikdy nezkazí.

Fotografie: Novate

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]