Slupky z cibule nepovažujte za odpad, lze z nich vyrobit silné přírodní hnojivo

Když ji oloupeme, tak slupky z cibule vyhodíme do koše. Je to správně? Rozhodně ne, jelikož se dají velmi efektivně využít. Málokdo to ví, ale i v samotné cibulové slupce je řada účinných látek, které můžeme následně využít jak u našich pokojových rostlin, tak je můžeme dále využít také na naší zahradě. Stačí si z nich vyrobit přírodní hnojivo. Naučíme vás, jak na to.

Základem jsou slupky z cibule

Jakou konkrétní použít? Nejlepší volbou je červená cibule, ale pokud budete mít jenom tu žlutou, nic se neděje. I tyto slupky z cibule jsou silné a při hnojení rostlin velmi efektivní. Základem je tedy cibuli, tedy cibule oloupat a dát je do uzavíratelné nádoby. Nejlépe třeba do plastové mističky.

Zalijte je vodou

Když jsou slupky z cibule na svém místě, tak je můžete zalít vodou. Může se jednat o klasickou vodu z kohoutku, nebo o jakoukoliv vodu, kterou běžně své rostliny zaléváte. Touto vodou následně zalijte slupky z cibule v dané nádobě. Na jednu velkou cibuli je vhodné použít 500 – 1 000 mililitrů vody.

Nechte odstát

Když je voda v nádobě s cibulovými slupkami, tak můžete tuto nádobu zavřít, lehce s ní zahrkejte a potom ji nechte stát kdekoliv při pokojové teplotě. Čas od času ji můžete protřepat, aby se její obsah důkladně promíchal. Takto nechte vodu a cibulové slupky odstát po dobu nejlépe 12 hodin. Pokud vše necháte po dobu 24 hodin, jenom dobře.

Přefiltrujte a použijte

A jaký je poslední krok, při využití slupky z cibule? Vodu nejprve přefiltrujete. Můžete použít plátno, gázu, ale stejně tak dobře postačí klidně i obyčejný cedník. Rázem vám vznikla voda, která je lehce obarvená od cibule, což je důkaz toho, že obsahuje účinné látky. Touto vodou následně zalévejte své rostliny v množství tak, jak jste zvyklí.  A co slupky, které již nepotřebujete? Ani to není důvod je hodit do koše, jelikož je můžete klidně poházet na vaše záhony. Řadu účinných látek uvolní i do hlíny.

Fotografie: Pixabay

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]