Brambory vydrží mnohem déle a vyhnou se plísni díky správnému skladování. Záleží na teplotě i vlhkosti

Fotografie: Provincial Archives of Alberta / No known copyright restrictions

Správným skladováním vydrží vaše ovoce a zelenina uložené i po několik měsíců. Stačí přitom dodržovat určitá pravidla a zajistit potravinám ty nejvhodnější podmínky.

Nic není lepšího než vypěstovat si ovoce a zeleninu na vlastní zahrádce. Aby vám však vydržely čerstvé co nejdéle, musíte se zaměřit na správný způsob jejich skladování. Mezi brambory se vyplatí přidat tuto tajnou přísadu, díky níž vám vydrží čerstvé i několik měsíců. Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik a přidejte tuto věc k uskladněným bramborám.

Na co si dát při skladování pozor

Vhodný způsob skladování se mezi jednotlivými potravinami liší. Základem je však používat k tomuto účelu suché místo. Hromadění příliš velkého množství vlhkosti způsobuje vznik plísní a hniloby, jež vás mohou o uložené zásoby snadno připravit. Ideální bývá většinou chladné a tmavé místo, ve kterém je zajištěné odvětrávání a pravidelná výměna vzduchu.

Jak nejlépe skladovat brambory

Vždy se vyplatí mít menší zásobu této zeleniny v kuchyni po ruce. V teplém prostředí však začne brzy klíčit nebo plesnivět. Pro dlouhodobé skladování brambor je tak nejlepší využít sklep, garáž nebo spíž. Důležité je, abyste je uložili na místo tmavé, chladné a suché s maximální teplotou do 10 °C. V takových podmínkách vydrží čerstvé opravdu dlouho.

Vyplatí se je také vyjmout z pytle a namísto toho je přesypat do bedýnek nebo košíků. Vhodné je, aby měly vybrané nádoby po obvodu otvory, díky kterým se čerstvý vzduch dostane i ke kusům uloženým na jejich dně. Takto předejdete jejich zapařování a uhnívání. Přesto byste měli uložené zásoby pravidelně kontrolovat a spotřebovávat.

Pro štědrou úrodu musí být brambory hýčkány. Hlízám je lepší dopřát čas na klíčení

brambory
Fotografie: Pixabay

Jak udržet brambory déle čerstvé

Aby i v kuchyni uložené brambory vydržely co nejdéle, vyplatí se mezi ně vložit jablko. Díky tomuto jednoduchému triku prodloužíte jejich čerstvost o několik dní až týdnů. Po pár dnech však vždy musíte jablko vyměnit za čerstvé, abyste předešli vzniku hniloby a znehodnocení brambor. Přesto jejich zásobu pravidelně zpracovávejte, abyste se vyhnuli vzniku plísní.

Zdroj: Domek i Ogrodek

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]