Ledová voda paradoxně urychlí vaření brambor. Důležitý je postup před jejich vložením do hrnce

Fotografie: Depositphotos

Abyste si vychutnali teplé jídlo, a přitom neztráceli dlouhé hodiny jeho přípravou, nemusíte kupovat polotovary. Díky pár trikům můžete mít uvařeno za chvíli.

Jednou z nejoblíbenější příloh jsou vařené brambory. Svou specifickou chutí jsou nejuniverzálnější a dají se použít jako příloha téměř ke všemu. Navíc se dají použít i jako základ pomazánek nebo je můžete přidat do salátů. Jejich vaření však někdy bývá zdlouhavé. Naštěstí existuje jednoduchá vychytávka, která vám může s přípravou brambor pomoct. Díky ní budete mít oběd během chvilky na stole.

Proč je dobré brambory předem oloupat

Jak snadno nebo těžko jde z brambor slupka oloupat, závisí na stáří brambor. Na nových bramborách je slupka tak tenká, že vůbec není třeba takové brambory loupat. A když už musí být oloupané, stačí slupku jemně nožíkem seškrábnout. Čím starší brambory jsou, tím tlustší je i jejich slupka. Opravdu staré brambory mají slupku tlustou a vrásčitou a jejich loupání je opravdu namáhavé. Při loupání brambor však můžete zkontrolovat, v jakém stavu brambory jsou, a drobné kazy z nich rovnou odstranit.

Jak urychlit vaření brambor

Nejrychleji se přirozeně vaří oloupané brambory. Odstraněná slupka nebrání horké vodě, aby prohřála a změnila strukturu i uvnitř brambory. Zkušení kuchaři ale odhalili způsob, jak vaření brambor ještě urychlit. Oloupané brambory před samotným vařením nejdříve zchlaďte ledovou vodou. Tento jednoduchý trik vám zkrátí výslednou dobu vaření.

Fotografie: Pixabay

Postup rychlejšího vaření brambor

Jakmile máte požadované množství brambor oloupané, vložte je do čistého dřezu nebo do mísy, kterou do dřezu postavíte. Na brambory pusťte ledovou vodu a nechte je pod takto tekoucí vodou chvíli stát. Klidně je nechte chladit i několik minut. Následně brambory dejte do hrnce a uvařte je, jak jste zvyklí. Jediné, co bude jiné, bude mnohem kratší doba vaření.

Pobytem brambor pod proudem ledové vody dochází k uvolňování škrobu. Škrob obsažený v bramborách ovlivňuje nejenom délku vaření, ale i jejich samotnou chuť. Díky tomuto triku budou brambory nejen rychleji uvařené, ale také budou mnohem lépe chutnat.

Zdroj: Novi

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]