Myčka dnes patří mezi nepostradatelné domácí pomocníky. Málokdo ale ví, jak by správná péče o myčku měla vypadat. Když o ni nedbáme, může se poškodit. A nejednou zjišťujeme, jak moc nám chybí. Díky ní nemusíme trávit dlouhý čas mytím a utíráním nádobí, což si jistě pamatujete z dětství jako jednu z prací, za které jsme mohli dostat od rodičů či od babičky kapesné. Bohužel spousta lidí k myčce přistupuje jako k ryze užitkovému zboží a příliš se o ní nestará. To ale není dobře, zvláště pokud chceme, aby nádobí z myčky bylo vždy krásně čisté a voňavé a také aby nám myčka dobře sloužila několik let.
Ano, někteří z vás teď namítnou, že myčka by se přeci měla čistit sama, bohužel tomu tak ale úplně není, postupem času se na jejích stěnách a filtru usazují zbytky jídel, mastnota i vodní kámen. Proto vám dnes přinášíme několik jednoduchých tipů a rad, jak byste se svou myčku měli správně starat.
Co dělat každý den?
Možná to bude znít pro mnohé z vás banálně, ale prvním a velmi důležitým krokem je, abyste předtím, než nádobí do myčky vložíte, z talířů, hrnců i příborů odstranili veškeré zbytky jídla. Pokud to neuděláte, riskujete nejen nepříjemný zápach, který z něj v myčce časem vznikne, ale také ucpání čerpadla, což bývá finančně poměrně nákladná oprava. Pokud dáváte do myčky nové nádobí, vždy zkontrolujte, zda jste odstranili všechny štítky a lepenky, i ony totiž jinak v myčce zůstanou. I přes tato opatření je ale vhodné po každém mycím cyklu zkontrolovat spodní část myčky, zda zde přeci jen nějaké zbytky neulpěly a případně je odstranit například papírovou utěrkou. Po ukončení mycího cyklu také myčku nenechávejte dlouho zavřenou, jinak by mohlo dojít k jejímu zatuchnutí, nechte dveře mírně pootevřené, aby mohl cirkulovat vzduch. Nezapomínejte také na to, že každý kus nádobí by měl mít v myčce své zvláštní místo. Nádobí do myčky vkládejte tak, aby se sebe navzájem nedotýkalo a zároveň aby se stříkací ramena mohla volně otáčet. Větší a těžší nádobí, například hrnce a pekáče, vkládejte vždy do spodního koše myčky, příbory do speciálního koše, rukojetí směrem dolů.
Co dělat každý týden?
Alespoň jednou týdně je vhodné myčku zvenku i zevnitř otřít navlhčeným hadříkem či houbou. Odstraníte tak například nečistoty, které mohly ulpět na ovládacím panelu myčky. Další každotýdenní záležitostí by mělo být vyjmutí a vyčištění filtru, který se nachází pod spodním ramenem ostřikovače. Filtr vyjměte a opláchněte pod teplou tekoucí vodou, následně z něj za pomoci starého zubního kartáčku odstraňte veškeré nečistoty, především usazený tuk. Nezapomeňte vyčistit i další důležité části myčky, ramena a trysky, ve většině případů se dají vytáhnout a vy z nich snadno odstraníte případné usazeniny. Pokud bydlíte v oblasti s tvrdou vodou, musíte při mytí používat sůl do myčky, která vodu změkčí, a zabrání tak nejen nevzhledným povlakům na skleněném nádobí, ale také nebezpečnému usazování vodního kamene uvnitř myčky.
Co dělat každý měsíc?
Jednou měsíčně je vhodné věnovat myčce více času a důkladně ji vyčistit, ať už za pomoci speciální tablety určené k tomuto účelu či doma vyrobeného přípravku z octa či jedlé sody, který myčku zbaví nejen usazených nečistot z jídla, ale také z mycích detergentů či vodního kamene. Pokud chcete použít ocet, stačí do spodní části prázdné myčky nalít přibližně dva šálky, menší množství také do nádržky na gel či tablety a spustit. Některé myčky mají speciální samočisticí program, pokud ho vaše myčka nemá, spusťte jednoduše mycí program s nejvyšší teplotou. Pokud máte myčku z nerezové oceli, pravděpodobně na ní objevíte i velké množství otisků prstů, i ty je vhodné nejméně jednou měsíčně odstranit. K čištění nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, jinak můžete nerezový povrch snadno poškodit.