Brambory jako kdyby se ze slupky samy svlékaly: Předpřipravená voda ušetří spoustu námahy

Fotografie: Depositphotos

Možná hodně spěcháte nebo potřebujete připravit naráz větší množství brambor. Tyto tipy vám pomohou urychlit jejich přípravu.

Brambory jsou základní ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě. Často se objevují v nespočtu jídel jako příloha, nebo dokonce hlavní složka. Brambory jsou navíc syté a obsahují mnoho prospěšných látek. Dají se připravovat na nespočet způsobů. Zdálo by se, že na jejich jednoduché přípravě, kdy se oloupou a dají vařit na sporák, není co urychlit nebo vylepšit. Podívejte se, že i tady se dají udělat drobné změny, které přípravu brambor zjednoduší.

Loupání brambor

Pro rychlejší oloupání brambor použijte škrabku ve tvaru Y. Tento typ škrabky nabízí lepší kontrolu a oloupe větší šířku brambory. Začněte loupat od horní části a postupujte směrem dolů. To vám pomůže udržet konzistentní pohyb, kterým urychlíte loupání. Obzvláště u nových brambor můžete škrábání vynechat. Jejich slupka je dost tenká, a proto stačí, když je pod vodou očistíte jemným kartáčkem. Ve slupce se nachází mnoho výživných látek, a tak pokud to recept dovoluje, nezbavujte se jí zbytečně.

Jestliže vaříte brambory ve slupce, jejich loupání bude mnohem jednodušší, ale vaření trvá déle a také budete muset počkat, než trochu vychladnou, abyste si nepopálili ruce. Pokud si je však dáte vařit s předstihem, rozhodně vám tato metoda vaření brambor ušetří práci. Slupka se jednoduše z brambory stáhne. Pozor si však dejte, abyste brambory příliš nepřevařili. Mohou se začít rozpadat a loupání bude mnohem pracnější.

Rychlejší vaření brambor

Když oloupete brambory a dáte je vařit do hrnce na sporák, bude to trvat přibližně 20–30 minut, než změknou. Jejich vaření však můžete výrazně urychlit tím, že je nakrájíte na menší kousky, které budou mnohem rychleji uvařené. Zvolte si také odpovídající velikost hrnce. Zbytečně moc vody na málo brambor bude jejich uvaření prodlužovat.

vaření brambor
Fotografie: Freepik

Super trikem je také převaření vody na brambory v rychlovarné konvici. Tím ušetříte hodně času, protože na sporáku tak voda začne vařit o dost dříve. Oloupané a nakrájené brambory tedy zalijte už horkou vodou z konvice. Také osolená voda zvyšuje bod varu, a tak budou brambory rychleji uvařené a hlavně rovnoměrně prosolené.

Tlakový hrnec a horká voda

Pokud použijete tlakový hrnec a brambory v něm zalijete horkou vodou z konvice, pak je budete mít super rychle uvařené, a to do deseti minut. Tuto metodu si však musí vyzkoušet každý sám. Do tlakového hrnce v průběhu vaření nenahlédnete, a tak je třeba pár pokusů, než zjistíte za jakou dobu jsou brambory z papiňáku tak akorát.

Pokud vám zbyly uvařené brambory a vy je chcete pouze ohřát, pak je nejrychlejší, když je vložíte do vhodné misky, překryjete je vlhkou papírovou utěrkou a dáte na 1–2 minuty do mikrovlnné trouby. Jestliže víte, že budete mít málo času, uvařte a oloupejte brambory předem, uložte je do lednice a v případě potřeby je už jen ohřejte.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]