Lednice je místem, kde se vedle sebe mohou objevit nesourodé potraviny. Často tak dochází k mísení jejich vůní. Takto vzniká směsice pachů, která nemusí být vždy příjemná.
Jaká je příčina zápachu?
Dříve, než se pustíme do potlačování nepříjemných pachů, je důležité, abychom znali jejich příčinu. V mnoha případech může být zápach následkem zkažení potravin – proto je třeba obsah lednice pravidelně kontrolovat, zkažené potraviny včas vyhazovat (anebo dbát na to, aby k jejich zkažení vůbec nedošlo) a v neposlední řadě udržovat celkovou čistotu dezinfikováním, aby toto prostředí bylo dostatečně hygienické, a tudíž i bezpečné pro uchovávání jídla.V opačném případě se zde mohou objevit bakterie a plísně, které ohrožují nejen kvalitu dané potraviny, ale především lidské zdraví.
Některé potraviny jsou aromatické samy o sobě. To se při jejich uložení v lednici projevuje zejména tím, že jejich pach prostoupí všemi okolními pokrmy a surovinami. Tomu lze předejít s pomocí absorbentů – látek, které nežádoucí vůně pohltí, čímž se postarají o pachovou neutralitu. Které to jsou?
Rýže
Jedná se o nejefektivnější absorbent pachů přírodního původu. Její zrna nasypejte do skleničky či na talířek a umístěte do blízkosti aromatické potraviny. Tímto způsobem můžete využít také další obiloviny nebo kávová zrna, která jsou pro tuto svoji vlastnost známá.
Žitný chléb
Dalším účinným pohlcovačem zápachu je chléb z žitné mouky. Za tímto účelem nakrájejte kus staršího bochníku na drobné kostky. Ty v misce či jiné otevřené nádobě vložte do lednice.
Zelenina a ovoce
Silného aromatu se lze zbavit také s pomocí zeleniny a ovoce. Za tímto účelem vám nejlépe poslouží cibule, brambory či jablka. Ty nakrájejte nadrobno a následně nechejte několik dní v lednici.
Sůl a cukr
Zápach odstraní také některé z dvou nejčastějších dochucovadel – cukr a sůl. Stejně jako u předchozích absorbentů, i tyto postačí nasypat na talířek a ponechat v chladném prostředí lednice.
Kůra citrusových plodů
Nepříjemné směsice pachů vaši lednici zbaví také citron, limeta či pomeranč – respektive jejich kůra. Tu můžete nastrouhat či nadrtit. Pokud máte doma kyselinu citronovou, můžete využít i jí.
Mezi další neméně účinné prostředky v boji proti pachům patří ocet, jedlá soda či aktivní uhlí.