Vytvořte si z pomeranče voňavé ozdoby na vánoční stromeček. Důležité je ohlídat správný postup sušení

Fotografie: Depositphotos

Sušený pomeranč vypadá opravdu nádherně. Využít ho můžete nejen na adventní věnec, ale i jako ozdobičky na stromek.

Se sušeným pomerančem se dá dělat opravdu mnoho věcí. Spousta lidí ho využívá na adventní věnec nebo věnec na dveře či svícen. Pokud si však s pomerančem pohrajete, můžete si vyrobit krásné ozdoby na stromeček nebo ozdobičku na dárky pro vaše blízké. Nemusíte utrácet velké peníze za dekorace, vánoční atmosféru můžete vytvořit pomocí vlastnoručních ozdob.

Začít musíte sušením pomerančů

Jestliže máte rádi přírodní dekorace, pak je pro vás sušený pomeranč opravdu skvělou volbou. Proč kupovat ozdoby z plastu. Vlastní výroba vám udělá radost hned několikrát. Ozdoby z pomeranče jsou ekologičtější, budete se těšit z jejich výroby a pak vás i vaše blízké bude těšit jejich vůně. Sušit však nemusíte jen pomeranče. Stejně poslouží také citrony, grapefruity nebo limetky. Důležité je citrusy nakrájet na tenké proužky a nechat je usušit. A jak na to? Nejprve je vhodné je omýt.

Fotografie: Pexels

Jíst je sice nebudete, ale alespoň ze slupky smyjete všechny chemikálie. Ovoce samozřejmě neloupejte a nakrájejte je na tenké plátky. Šířka by se měla pohybovat kolem půl centimetru. Pokud by byly tenčí, mohly by se vám spálit při sušení.

Kdyby byly příliš silné, museli byste je sušit příliš dlouho. Nejrychlejším způsobem, jak je usušit, je dát citrusy na plech s pečicím papírem a vložit do trouby na 80 stupňů.

Fotografie: Pexels

Při sušení je hlídejte

Troubu určitě nenastavujte na víc stupňů, ovoce by se mohlo spálit. Ideální je nechat dvířka trouby pootevřená a sušit horkým vzduchem. Pokud horký vzduch nemáte, nastavte teplotu na 100 stupňů. Sušení bude trvat několik hodin. Minimálně tři. Každou půlhodinu je nutné ovoce otočit, aby schlo rovnoměrně. Jestliže se vám tento proces zdá dlouhý a neekonomický, můžete sušit ovoce na radiátoru. V takovém případě však počítejte s tím, že sušení bude trvat několik dní.

Fotografie: Pexels

Na topení je vhodné dát ovoce také na pečicím papíru a každých dvanáct hodin ho otočit, aby schlo rovnoměrně. Pokud máte sušičku na ovoce, můžete ji použít také. Usušené pomeranče pak můžete dozdobit například badyánem či celou skořicí nebo je nechat jen tak. Pomocí jehly skrz kolečka provlékněte nit nebo stuhu a ozdobte s nimi stromeček. Citrusy vypadají nádherně také jako girlandy. Ty můžete umístit na okno.

Zdroj: Goodhousekeeping

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]