Vaření bez pokličky je zásadní chyba, díky které přicházíte o řadu výhod

Ruku na srdce, používáte pokličku při vaření pokaždé, anebo jen sporadicky a poklička vám přijde jako zbytečnost? Pokud pokličku většinou nepoužíváte, děláte chybu. Prozradíme vám, proč jsou pokličky skvělými pomocníky.

Ačkoli se může poklička zdát jako zbytečnost, je to nepostradatelný pomocník při vaření. Díky ní totiž ušetříte energii a spoustu času. Příprava jídel s pokličkou je stejnoměrná, ekologická, praktická. I finální jídlo má krapet odlišnou chuť. A jestli nevěříte, zkuste si uvařit jídlo bez pokličky a příště s pokličkou. Zapište si čas trávený vařením a dobře si zapamatujte chuť jídla. Rozdíl není obrovský, někteří možná vůbec nepostřehnout, ale skutečně tam rozdíl je. Už v tom, že se chutě a vůně lépe promísí a pokrm je uvařen stejnoměrně. Maso i zelenina budou díky pokličky více šťavnaté. Mimo to budete mít v kuchyni i méně nepořádku.

Poklička ušetří čas a energii

Kdo by nejásal radostí, že díky pokličky ušetří nějaký ten čas, který by jinak musel trávit stáním u sporáku. Když ještě připočítáte výdaje za elektrickou energii či plyn a zjistíte, že vám poklička dokáže ušetřit nemalou částku ročně, kterou můžete investovat rozumněji, stane se poklička vaším nejlepším přítelem při vaření.

Díky pokličky se nehromadí v kastrolu pára naředěná vzduchem, tudíž má 100% vlhkost a stejnou teplotu, jako připravované jídlo. Proto se na omáčce, kterou uvaříte, nevytvoří škraloup a jídlo, které vaříte a vyčnívá nad hladinu bude uvařené stejně a za stejnou dobu, jako potraviny pod hladinou.

Správné používání pokličky

Pokud pokličku nepoužijete, má pára nižší teplotu a je naředěná vzduchem. Tak dochází k vysušování dané potraviny/jídla a jeho chuť bude i méně výrazná. Většina hospodyněk pokličky nepoužívá proto, že jim pára probublává, prská a dělá nepořádek. Je to proto, že nepožívají buď pokličku správně (pokličku s otvorem pro únik páry nebo s mírným náklonem pokličky, pro únik páry). Další chybou je použití malého hrnce a velké množství jídla a vody.

Poklička a hrnec jako sehraní parťáci

Příprava jídla s pokličkou tedy ušetří čas a energii, ale také nemusíte po vaření vynaložit úsilí na úklid kuchyně. Když kastrol přiklopíte, omezíte prskání do okolí. Další funkcí pokličky je i zamezení šíření aromatických výparů. Aby to vše fungovalo jak má, je potřeba použít správnou velikost hrnce na dané množství jídla, a také správnou pokličku, která je přímo k danému hrnci. Poklička, která nesedí dokonale na okrajích hrnce, může být skutečně přítěží.

Fotografie: Pixabay