Velká úroda brambor vyžaduje i správné skladování. Držte se postupů zkušených zahrádkářů

Fotografie: Freepik

Máte-li za domem prostor pro menší pole, určitě je skvělým nápadem využít jej jako záhon pro brambory. Právě ty jsou snad tou nejuniverzálnější surovinou, která se dá využít pro celou řadu pokrmů. Pokud navíc víte jak na to, může být pěstování brambor i docela snadné. Přesto ale řada lidí s brambory dost bojuje  a překvapivě jim ani tak nedělá potíže samotné pěstování, jako spíše jejich skladování. 

Je skvělé, když se vám podaří vypěstovat velké a chutné brambory. Ale každý dobrý pěstitel ví, že radost je v tuhle chvíli ještě předčasná. I velká úroda se totiž snadno může proměnit v trápení, pokud nevíte, jak brambory správně uskladnit. Úspěch závisí na mnoha věcech – od výběru odrůdy s dobrou trvanlivostí až po přísné dodržování všech pravidel skladování.

Odrůdy brambor vhodné pro skladování

Platí, že všechny odrůdy brambor se nějakou dobu dají skladovat. Ale existují takové odrůdy, u kterých je možné zaručit, že úroda přežije při správných podmínkách klidně celou zimu až do jara. Které to jsou?

  • DALI – Jde o ranou konzumní odrůdu, která je velmi vhodná pro dlouhodobé skladování. Je také poměrně dobře odolná proti napadení virovými chorobami a odolná proti strupovitosti.
  • ROSSELA – Jedná se o brambory jsou pevnější konzistence, s tmavší slupkou a tmavě žlutou dužinou. Mívá velmi vysoký výnos a je velmi odolná proti napadení virovými chorobami.
  • KARIN – Tato odrůda je středně raná, velmi vhodná pro dlouhodobější skladování. Slupka je hladká a žlutá, dužina světlejší.
  • AGRIA – Brambory mají kypřejší konzistenci, jsou středně moučnaté, jde o varný typ B.
  • MARABEL – Jde o ranou konzumní odrůdu brambor, které jsou velmi chutné, po uvaření netmavnou.

Vliv počasí a dalších podmínek pěstování

To, jak kvalitní a odolné brambory se vám podaří vypěstovat, závisí na řadě okolností. Studená a deštivá léta vedou ke zvýšeným skladovacím ztrátám. Na vině je především vysoká vlhkost půdy, která se negativně podepíše na možnostech skladování plodů.

Dále platí, že brambory pěstované v písčité hlíně vydrží při skladování déle než brambory pěstované v jiných typech půdy. Velký vliv budou mít i použitá hnojiva.

Hlízy, které přijaly přebytek dusíku a obsahují více cukrů, mohou být snadněji postiženy chorobami a jsou daleko méně vhodné na skladování. Pozor je potřeba si dávat i na poškození plísněmi. Pokud vaše plodiny napadla plíseň, je potřeba počítat s tím, že ztráty mohou být větší.

Fotografie: Pixabay

Všechny tyto zdánlivé maličkosti je třeba vzít v úvahu při předpovídání délky skladování. Kromě toho se doporučuje 6-10 dní před sklizní letní výsadby brambor zelené vrcholky posekat, aby se na hlízách vytvořila drsnější slupka, což zvýší jejich odolnost vůči mechanickému poškození.

Třídění brambor

Před tím, než dáte brambory odpočívat do sklepa, je nutné je zkontrolovat a pečlivě roztřídit. Proč? Pokud totiž uskladníme poškozené a nekvalitní kusy, časem se situace rozhodně nezlepší a výsledek bude zklamáním. Skladujte tedy vždy zdravé a kvalitní kusy, které se nenakazí nějakou hnilobou a nebudou rychle vysychat.

Velké hlízy nevydrží tak dlouho jako ty malé a střední. Proto si je nechte ležet bokem a spotřebujte je dříve. Ideální stav brambory před skladováním je takový, že je suchá, zralá, s neporušenou slupkou, bez klíčků a bez hlíny.

Ideální podmínky

Místnost pro skladování brambor musí být vždy tmavá. V případě sklepa nebo suterénu je tento požadavek splněn přirozeně, ale pokud jsou brambory skladovány na balkonech a lodžiích, musí se přístupu světla pořád zamezovat.

U většiny odrůd našich brambor se plody nejlépe skladují při teplotách od 2 ° C 4 ° C. Při nižších teplotách se brambory zhoršují, při vyšších teplotách začínají klíčit. V každé případě zamezte přemrznutí brambor, které zcela mění jejich chuť.