Vysázejte zeleninu ve správných kombinacích. V některých případech si mohou škodit a sníží se tak jejich úroda

Fotografie: Freepik

Dodržujete všechno, co je na obalu od semínek dané rostliny uvedené: datum výsevu, přesazování, hnojení, teplotu a zalévání a přesto se vám nedaří vypěstovat životaschopné rostliny? Anebo jsou to rostliny, které mají vadné plody. Kde jenom děláte chybu? Není žádným tajemstvím, že rostliny, stejně jako lidé, se vyznačují vzájemnou podporou a antipatií.

Blízkost k některým plodinám je pro ně zjevně prospěšná, zatímco u jiných má nepříznivý vliv na zdraví a výnos. A nejedná se jen o málo využívanou zeleninu.

Některé rostliny se nemusí

Alelopatie – to je vědecký výraz pro „nepřátelství“ mezi živými organismy – nejedná se pouze o rostliny, ale také o houby nebo mikroorganismy. Tento jev vědci vysvětlují tak, že jeden z organismů vylučuje určité látky (chemikálie), které brzdí vývoj druhého organismu. Nejedná se pouze o nežádoucí jev – využíváme ho například ve formě antibiotik, které užíváme proti různým nemocem.

Cibuloviny a hrášek

Všechny druhy cibulovin a hrášku lze považovat za nepřátele. Cibule, pórek, česnek a dokonce i okrasné formy cibulí a česneků brání růstu hrachu. Naopak, pokud vedle hrachu zasadíte mrkev, okurky, tuřín nebo petržel, získáte přírodní přátele, kteří se v růstu podporují.

Brambory a rajčata

Důvod nechtěné blízkosti těchto kultur nemá nic společného se záhadným fenoménem alelopatie. Za všechno může blízká příbuznost těchto kultur.

Fotografie: Pixabay

Brambory i rajčata patří do čeledi Solanaceae, a proto mají v rodinné anamnéze stejné nemoci a také trpí invazí stejných škůdců. Pěstování rajčat a brambor v sousedství vede k nežádoucí výměně chorob. Stejné pravidlo platí i pro ostatní členy rodiny: papriky a lilky by se také neměly vysazovat vedle brambor a rajčat.

Papriky a fazole

Tyto plodiny se často stávají oběťmi antraknózy, houbové choroby, která se projevuje tvorbou černých skvrn, vředů na stoncích a listech rostlin a hniloby plodů. Také rostliny, jako jsou okurky, melouny, cukety, maliny, angrešt, černý rybíz či jahody často trpí na antraknózu.

Mrkev a kopr

Agronomové stále nemohou potvrdit ani vyvrátit teorii, že kopr zpomaluje růst mrkve. Ať už je to mýtus nebo ne, zkušenost více než jedné generace zahradníků ukazuje, že tyto dvě plodiny by neměly být vysazeny v bezprostřední blízkosti. Také anýz a petržel by mohli bránit růstu mrkve. Naopak hrášek, špenát a cibule jsou dobrými společníky, protože mají příznivý účinek na zrání kořenové zeleniny.

Fotografie: Pixabay

Zelí a hrozny

Chuť hroznů je prý výrazně horší, když v jejich okolí pěstujete zelí. Mezi plodiny, které mají pozitivní vliv na hrozny, patří bazalka, pelargónie, oregano, které svým silným zápachem odpuzují škůdce. V blízkosti vinice můžete také zasadit hrášek, fazole, jetel nebo ostružiny. Zelí zase miluje „společnost“ kopru, máty, heřmánku, rozmarýnu, šalvěje, tymiánu.