Využití mikrovlnky, o němž jste ani netušili. Připravit si můžete křupavé chipsy, slaninu i další dobroty

Fotografie: Depositphotos

Mikrovlnná trouba je spotřebič, bez kterého už neumíme v kuchyni fungovat. Neslouží však pouze k ohřevu pokrmů, ale i k jejich samotné přípravě.

Mikrovlnná trouba je vymožeností moderní doby, již můžeme nalézt téměř v každé domácnosti. Oblíbený spotřebič, který usnadní spoustu práce s ohříváním pokrmů, není příliš nákladný ani prostorný, tudíž může být umístěn kdekoli v kuchyni. Ovšem ohřev jídla není to jediné, k čemu mikrovlnku můžete využít.

Steak ne, ale rybu vám uvaří

Steak po ohřátí v mikrovlnné troubě skončí jako stará podrážka, ovšem rybu si v ní uvařit můžete. Stačí ji trochu okořenit a osolit, nakapat na ni citronovou šťávu, zabalit ji do fólie a vložit ji do spotřebiče. Nastavte ohřev na dvě minuty na nejvyšší teplotu. Je možné, že bude potřeba více času, záleží na výkonu trouby, ale raději zvolte kratší dobu, aby vám ryba nevyschla.

Fotografie: Pixabay

Dezinfekce houbičky na nádobí

Houba na nádobí je semeništěm choroboplodných zárodků. Pokud ji používáte příliš dlouho, je vhodné ji raději vyhodit. Nebo ji můžete ještě ušetřit a vydezinfikovat za pomoci mikrovlnné trouby. Vložte mokrou houbu do spotřebiče, nastavte časovač na dvě minutky na nejvyšší výkon a spusťte. Tímto způsobem zabijete 99 % všech škodlivých bakterií vyskytujících se na houbičce.

Zdravé bramborové lupínky

Máte chuť na křupavé chipsy, ale bojíte se o svou štíhlou linii? Připravte si je bez smažení přímo v mikrovlnné troubě. Výsledkem budou křupavé bramborové lupínky, které můžete mlsat bez výčitek svědomí.

Fotografie: Freepik

Připravte si asi ½ kila brambor nebo červených batátů, 2 čajové lžičky extra panenského olivového oleje a ½ lžičky soli. Brambory neloupejte, ale dobře je vydrhněte, nakrájejte je na velmi tenké plátky, vložte je do mísy a přidejte olivový olej a sůl. Žáruvzdorný talíř lehce potřete olejem a rovnoměrně na něj pokládejte vrstvu bramborových plátků a pečte v mikrovlnné troubě 2–3 minuty na nejvyšší výkon.

Doba pečení závisí na výkonu a tloušťce plátků, ale jakmile začnou hnědnout, je to ten správný moment, kdy je otočit a pokračovat. Nakonec chipsy přendejte na čistý talíř a nechte je vychladnout, poté budou krásně křupavé. Postup opakujte i se zbytkem syrových bramborových plátků.

Příprava slaniny v mikrovlnné troubě

V kuchyni si chystá snídani celá rodina a vy nemáte místo u sporáku, abyste si připravili oblíbenou slaninu? Nemějte obavy, vložit ji můžete i do mikrovlnné trouby. Talíř zakryjte papírovou utěrkou, položte plátky slaniny a na ně další papírovou utěrku. Dvě minuty zahřívejte, dokud nebude slanina křupavá.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]