Zimní skladování brambor bez nežádoucího klíčení

Fotografie: Thamizhpparithi Maari / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Správné uskladnění brambor pomůže předcházet jejich klíčení a znehodnocování. Uložte je k zimnímu spánku dobře.

Brambory s tvarohem a solí, jako příloha, opečené, vařené nebo také smažené. Způsobů, jak si připravit brambory, existuje nepřeberné množství. Jde zkrátka a dobře o levnou, chutnou a dostupnou potravinu. Víte ale, jak se o ni postarat během zimy, aby vám při skladování dlouho vydržela?

Brambory jsou zdravé a prospěšné

Lilek brambor byl do našeho „starého světa“ přivezen z Ameriky už v 16. století. Původně však měla rostlina jen velmi málo příznivců. Do určité míry za to mohla i konzumace jejích ne úplně jedlých částí. Teprve později se ukázalo, že brambory nepotřebují při pěstování moc péče a právě díky jejich nenáročnosti můžou svět ušetřit drastických následků opakovaných hladomorů.

Podle webu NZIP obsahují brambory významné množství minerálů, mezi nimiž vynikají draslík, hořčík a železo. Opomenout nelze ani vysoké procento vitamínu C, pro které se bramborám přezdívalo „citróny severu“. Jejich konzumace pomohla omezit také riziko kurdějí. Obecně jsou brambory považovány za zdravou potravinu, nízkokalorickou, vhodnou i při různých dietách. Dalo by se tedy říct, že škoda každé brambory, která se musí vyhodit. Jak je tedy co nejefektivněji skladovat?

Uložte brambory na zimu

Skladování brambor má svá pravidla, kterými lze předcházet jejich znehodnocení. Především by se brambory měly ukládat:

Šikovně uskladněné brambory vydrží až do jara. Bude se jim dařit i v temném sklepě při nízké teplotě

  • do chladné a dobře větrané místnosti, jako je spíž nebo sklep,
  • mimo dosah slunečních paprsků,
  • do prodyšné nádoby, jako je koš nebo přepravka, nikdy ne igelitka.
brambory
Fotografie: Pixabay

Pokud se budete držet těchto doporučení, brambory by neměly začít klíčit. K výše uvedenému potom portál DomekiOgrodek přidává radu umístit mezi jednotlivé hlízy na podzim sesbírané kaštany. Ty totiž pohlcují nadměrnou vlhkost kolem brambor, které tak vydrží déle čerstvé.

Nicméně pokud se vám ani tak nepodařilo udržet vaše brambory bez klíčků, nevěšte hlavu. Ne vždy je nutné hlízy rovnou vyhazovat. Jak s klíčícími bramborami naložit, si můžete přečíst na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]