Záchrana chuti a barvy mraženého špenátu: Vroucí voda i kostky ledu se postarají o úspěch

Fotografie: Depositphotos

Pokud chcete, aby si mražený špenát zachoval texturu, chuť a barvu toho čerstvého, postupujte podle těchto pokynů. Na čerstvém špenátu si tak pochutnáte i v zimě.

Špenát je vynikající zelenina, která má v kuchyni všestranné využití. Obsahuje řadu prospěšných látek a na našich stolech se objevuje stále častěji. Co však dělat, když máte přebytek čerstvého špenátu a chcete ho uchovat pro pozdější použití tak, aby si zachoval svou čerstvost i barvu? Jeho zmrazení je jednoduchý a účinný způsob, jak zachovat jeho nutriční hodnotu. Je však třeba dodržet určitá pravidla, aby byl po rozmrazení krásně zelený a čerstvý.

Čištění a příprava špenátu

Vyberte si čerstvé, mladé listy špenátu, které budete mrazit. Vyvarujte se zvadlých, poškozených nebo zažloutlých listů, protože ty nemusí dobře zmrznout a mohou ovlivnit celkovou kvalitu i chuť mraženého špenátu. Špenátové listy důkladně omyjte pod studenou tekoucí vodou a odstřihněte všechny tvrdé stonky.

Nyní přichází na řadu proces blanšírování. Můžete ho vynechat, ale byla by to škoda, protože díky němu si listy zachovají větší čerstvost i barvu. Listy špenátu ponořte na krátkou chvíli do hrnce s vroucí vodou, maximálně však na dvě minuty. Dobré je mít v hrnci vložené sítko, díky němuž špenát můžete rychle vyjmout. Poté ho ihned přemístěte do velké mísy se studenou vodou, do které jste dali i kostky ledu. Opět nechte krátkou chvilku zchladit a pak špenát vytáhněte.

Mražení a rozmražení špenátu

Nyní je potřeba špenát dobře osušit. Můžete použít odstředivku na salát, nebo ho nechat okapat a použít papírovou utěrku na dosušení. Pokud chcete, aby listy zůstaly oddělené od sebe, zamrazte je nejprve rozložené na tácu a po pár hodinách je teprve přemístěte do vhodné nádoby nebo mrazicího sáčku.

zmražené kostky špenátu
Fotografie: Freepik

V mrazáku špenát vydrží i rok, ale ideálně byste ho měli spotřebovat do půl roku. Pokud chcete mražený špenát použít do studeného salátu, nechte ho rozmrznout v lednici. Pomalejším rozmrazením si lépe zachová svoji texturu. Jestliže chystáte teplý špenát, není třeba ho rozmrazovat a můžete ho dát rovnou vařit. Také pamatujte, že rozmrazený špenát už byste nikdy neměli znovu zmrazovat.

Zdroj: Moje Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]