Podomácku vyrobené čistící prostředky provoní a zároveň efektivně vyčistí domácnost

Domov je naše království. Není tedy žádným tajemstvím, že se doma chceme cítit co nejlépe a zároveň chceme, aby náš domov byl vždy krásně čistý a provoněný. Mnoho lidí poslední dobou dává při úklidu i navozování příjemné domácí atmosféry nejrůznějšími vůněmi před chemickými prostředky a osvěžovači přednost přírodním ingrediencím.

Díky jejich pomoci si lze rychle a snadno vyrobit hned několik čisticích prostředků. Jejich výhodami je, že jsou zcela ekologické, zdravotně nezávadné a fungují mnohdy lépe než přípravky koupené. Které to jsou?

Osvěžovač vzduchu z jedlé sody a éterických olejů

Je známo, že vůně dokáží působit na naši náladu, pomáhají nám zbavit se stresu a napětí. Pokud chcete využít účinků aromaterapie a zároveň si celý byt krásně provonět, připravte si jednoduchým způsobem vonnou směs.

Na její výrobu budete potřebovat dvacet mililitrů alkoholu, dvě polévkové lžíce jedlé sody, osmdesát mililitrů destilované vody a sto kapek éterických olejů. Oblíbené jsou například oleje  z pomeranče, citronu a limetky, levandule, máty, eukalyptu či granátového jablka.

Všechny ingredience jednoduše smíchejte v lahvi s rozprašovačem a uložte na dvacet čtyři hodin do ledničky. Další výhodou tohoto osvěžovače je, že vzduch nejen provoní, ale také zbaví nejrůznějších choroboplodných zárodků, neboť většina éterických olejů má i antiseptické vlastnosti.

Citron, ocet a jedlá soda – pro čistý domov i prádlo

Ocet a jedlá soda jsou známy svými univerzálními čistícími vlastnostmi. Zde je jen malý přehled těch nejdůležitějších. Sodu využijete především v kuchyni a koupelně, hodí se na sporák, mikrovlnku či zašlé nádobí, ale také vanu, umyvadlo či toaletu. Ocet je skvělý v boji s vodním kamenem, odstraní ho nejen z varné konvice či kávovaru, ale také z koupelnových baterií či obkladů. Kombinaci jedlé sody a octa použijte při čištění trouby či spár mezi dlaždičkami.

Obě ingredience využijete také při praní, kdy vaše ručníky, ložní prádlo či oblečení zbaví nepříjemného zápachu. Octem se navíc dobře odstraňují i některé odolné skvrny na oblečení a v neposlední řadě ho můžete použít při vytírání či čištění oken.

K čištění sprchy, pračky či rychlovarné konvice lze použít i citronovou šťávu. Ta má kromě čisticích účinků také schopnost neutralizovat možný zápach a působí antibakteriálně.

Fotografie: Pixabay

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]