Kuchyně je jedním z míst, které je v našem domě z hlediska úklidu nejhorší. Hlavně pokud se jedná o čištění trouby. Vařením, pečením, smažením či dalšími činnostmi souvisejícími s přípravou jídla totiž vzniká velké množství nečistot. Jedním z nejproblematičtějších míst je trouba s napečenými mastnými zbytky pokrmů.
Často na ni nepomáhají ani ty nejdražší speciální prostředky, které si na její vyčištění koupíme. Naštěstí existuje jednoduchý a léty ověřený způsob, díky kterému bude vaše trouba zase zářit čistotou.
Výhody tohoto způsobu čistění
Pokud budete čistit troubu naším způsobem, budete k tomu potřebovat pouze tři věci, které máte vždy doma a které navíc váš rodinný rozpočet nikterak nezatíží – vodu, ocet a prášek do pečiva. Navíc troubu vyčistíte během několika málo minut, a to bez obvyklého škrábání a namáhavého drhnutí.
Nejlepší je smíchat všechny ingredience v poměru jedna ku jedné a vytvořit pastu, která odstraní jakoukoli špínu, mastnotu i vodní kámen a navíc má i lehce abrazivní účinky.
Snadný postup
Prášek do pečiva, ocet a vodu vložte do misky a důkladně promíchejte, aby se prášek do pečiva rozpustil. Když ingredience vytvoří mícháním směs podobnou pastě, vložte misku do trouby a za pomoci hadříku či houbičky směs aplikujte na celý vnitřní povrch trouby, stěny i rošty. Následně misku se zbytkem pasty vyjměte, troubu nastavte na sto stupňů Celsia a nechte působit po dobu přibližně čtyřiceti pěti minut. Poté stačí pastu za pomoci vody lehce odstranit a trouba bude čistá.
Navíc kombinaci prášku do pečiva či jedlé sody, neboť ta je podstatnou součástí prášku do pečiva, a octu můžete využít při čistění i dalších problematických míst ve vaší domácnosti, nejen v kuchyni, ale také v koupelně.
S výsledkem budete vždy spokojeni a navíc si můžete být jisti, že se jedná o ekologické produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí i k pokožce vašich rukou.
Fotografie: Freepik, Pixabay