Okurky jsou jednou z nejčastěji pěstovaných plodin. Jsou chutné jak čerstvé, tak i zavařené a zkušenost říká, že jich nikdy není dost. Kvalitní a bohatou úrodu však nelze získat bez použití hnojiv. Těch je v současnosti na trhu nepřeberné množství, nicméně mnoho lidí nerado používá chemikálie pro ošetření potravin. Podle zkušených farmářů je ale velmi účinnou alternativou hnojivo připravené z kopřivy, která je jedním z nejúčinnějších organických hnojiv.
Kopřiva je užitečná jak pro člověka, tak i pro okurky
Přestože mnozí zahradníci se kopřivy zbavují jakožto nechtěného plevele, je velmi vhodná na další využití jak do našeho jídelníčku, tak i na zpracování do hnojivých směsí na naše okurkové záhonky. Tato rostlina obsahuje vysoké množství prospěšných vitaminů jako A, B, C, E a K a minerálů, například draslík, vápník, hořčík, sodík, mangan, dusík a mnoho dalších.
Kopřivové hnojivo pak na zahradě pomáhá ke stimulaci růstu, posílení odolnosti rostlin, urychluje kvetení a vznik plodů, zvyšuje výnosy a navíc také zlepšuje chuť výsledné zeleniny. Díky svému antioxidačnímu složení kopřivy také pomáhají eliminovat veškeré toxiny, které by se mohly do plodů dostat z půdy nebo znečištěného ovzduší.
Výhody organického kopřivového hnojiva oproti těm koupeným
Na našem trhu je k dostání nepřeberné množství různých druhů a značek hnojiv na zeleninu i další plodiny. Mezi nimi je ale jen málo těch opravdu kvalitních, a proto mnoho zemědělců po celém světě přechází právě na organická hnojiva i postřiky.
Jejich výhody jsou nesporné. Jsou pro naprosto bezpečné jak pro rostliny, tak i pro půdu, opylující hmyz a samozřejmě i pro nás, konzumenty. Rostliny je rychle a snadno vstřebávají, a proto jejich výsledek přichází téměř okamžitě. Kopřivy se navíc nacházejí v přírodě velmi hojně a není tak za ně potřeba utrácet žádné peníze navíc, a pokud si připravíte nálev podle návodu níže, pak vám vydrží hnojivo připravené a funkční po celý rok.
Návod na výrobu kopřivového hnojiva
Výroba výživného roztoku z kopřiv není nic těžkého. Je zapotřebí sbírat rostlinu v době před začátkem kvetení, protože právě tehdy obsahuje největší množství účinných látek. Nasbírejte listy i se stonky, pokud se vám k nim připlete i nějaký kořen, není to na škodu.
Kopřivy rozsekejte na jemno, vsypte je do vhodně velké nádoby a zalijte je horkou, ne však vroucí vodou. Můžete použít i studenou vodu, ale v tu chvíli kvasný proces začne o něco pomaleji. Pro kvašení použijte jakoukoliv nádobu, vhodné jsou ale plastové sudy nebo smaltované plechovky, které lze uzavřít víkem.
Takto připravený a uzavřený nálev umístěte na teplé, slunné místo, kde nechejte kopřivy stát 7 – 10 dní při teplém počasí, nebo až 3 týdny, pokud je venku chladněji. Každé 3 dny směs protřepejte nebo promíchejte. Pěna na povrchu je správně, naznačuje, že proces fermentace už začal.
Použití hnojiva
Okurky je dobré pohnojit několikrát za měsíc bez ohledu na fázi jejich růstu. Můžete kopřivy přidat do zálivky tak, že 1,5 litru hnojiva přilijete do kbelíku či konve s vodou, což je dostatečné množství pro ošetření 1 metru čtverečního půdy. Po pohnojení zalijte rostliny ještě jednou, tentokrát čistou vodou.
Můžete roztok použít také formou postřiku. Na to je nutné tekutinu přefiltrovat od pevných částí, smíchat v poměru 1:20 s vodou a rozprašovačem či postřikovačem rostliny ošetřit vždy večer. Odpoledne by mohly kapky postřiku způsobit spálení listů.
Fotografie: Pixabay, Youtube