Pěstujeme kopr: Skvělé koření i léčivá bylina, která by neměla chybět v žádné domácnosti

Kopr je oblíbená bylinka, která nesmí chybět při nakládání okurek a výrobě čalamád. Koprová omáčka vám asi také není úplně cizí. Navíc patří k oblíbeným jídlům většiny z nás. Výtečně chutná i okurkový salát s koprem nebo jen brambory posypané čerstvým koprem. Zkrátka a dobře, kopr je něco, co stojí za pěstování. Mimo to, že ho lze použít v kuchyni, má také výtečné léčivé účinky.

  • Podporuje regeneraci cév

  • Zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, plynatosti

  • Zvyšuje tvorbu mateřského mléka

  • Posiluje obranyschopnost organismu

  • Používá se při onemocnění močového ústrojí

  • Má celkové zklidňující účinky

  • Žvýkání semen kopru pomáhá proti škytavce

Obsahové látky kopru

  • Deriváty kumarinu

  • Silice

  • Organické kyseliny

  • Flavonoidy

  • Bílkoviny

  • Aminy

  • Minerály

  • Karoten

  • Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny

  • Vápník

  • Železo

  • Hořčík

  • Draslík

  • Vitamíny A, B a C.

Jak kopr pěstovat

Semena kopru je možné koupit v každém zahradnictví. Vyžaduje chráněnou, slunečnou polohu, výživnou půdu a dostatek vláhy. Semena se vysévají v květnu. Pozor také na různé odrůdy kopru.

Můžete si však přinést od souseda nebo koupit již rostlou zdravou rostlinku. Pěstovat lze na zahrádce, ale i v truhlíku za oknem či na balkoně. Budete-li pěstovat kopr v truhlíku či květináči, je pro vás vhodnější odrůda Compact MINI. Nepřeroste totiž skladných 40 centimetrů a má příjemnou, jemnou chuť.

Co kopr nutně potřebuje

  • Hojnou zálivku

  • Výživnou a propustnou půdu

  • Dostatek slunečního světla

Sklízet lze kopr již za cca 6 týdnů. Nať vysoká přibližně 20 centimetrů vám výtečně poslouží jako bylinka. Jestliže necháte kopr dál růst a vykvést jej, oceníte ho zejména v kuchyni jako chutné aromatické koření.

Obrázky: pixabay.com