Co je vždy nutné udělat před vařením zelených fazolí, aby chutnaly jako od babičky z Moravy

Fotografie: Depositphotos

Ne každý má zelené fazolky rád, ale při dobré přípravě se z nich dá udělat skvělý pokrm. Při vložení do mrazáku pak ale budou chutnat ještě lépe.

Někteří lidé je milují, jiní je nenávidí a nedokážou je ani polknout. Řeč je o klasických zelených fazolkách. Mnoho lidí nejspíše zná zelené fazolky se strouhankou a osmažené na másle. Je to naprosto jednoduchá, ale lahodná kombinace, která vám možná vrátí vzpomínky na dětství. Nápadů na přípravu této chutné zeleniny je však mnoho a je na každém, jak je preferuje. Hlavní trik však je dobře je uvařit.

Zdravotní přínosy zelených fazolek

Zelené fazolky jsou levným, všestranným a snadno dostupným zdrojem zdravých sacharidů, bílkovin, vlákniny a mikroživin a můžete si je doma vypěstovat i sami. Jejich hodnoty se však liší podle toho, jak jsou připraveny nebo zpracovány, ale ve finále je tato luštěnina zdravým doplňkem vašeho jídelníčku. Je to zelená a zdravá zelenina s velmi malým množstvím tuku, cholesterolu, sodíku i cukru, takže pokud se snažíte jíst zdravě a shodit nějaké to kilo, rozhodně je neopomeňte.

Fazolky jsou také bohaté na živiny, poskytují tělu mnoho prospěšných vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tato kombinace z nich dělá perfektní jídlo pro dietu, která podporuje vyváženou váhu. Vitamín C v zelených fazolích chrání buňky těla před poškozením volnými radikály, zvyšuje produkci kolagenu, zlepšuje imunitní funkce a pomáhá tělu vstřebávat železo. Vitamín K je zase nezbytný pro srážení krve a také zlepšuje zdraví kostí.

Proč dávat fazolky do mrazáku?

Dokonale uvařené zelené fazolky jsou pevné a šťavnaté. Nesmí být příliš tvrdé, ale ani příliš měkké. Jen tak skvěle chutnají a nevyžadují žádné přísady, které by maskovaly kulinářské nedostatky. Určitě se ale ptáte, proč dávat zelené fazolky těsně před vařením do mrazáku. Skladování zeleniny při teplotách pod bodem mrazu je jedním z nejlepších způsobů, jak ji uchovat o něco déle, aniž by ztratila svou nutriční hodnotu a své výhody.

Fotografie: Pixabay

Kryo-blanšírování je technika vaření, kdy zeleninu nejprve zmrazíte a poté ji necháte před vařením rozmrazit. Zmrazením se změní její struktura, díky čemuž je pak vhodně měkká, ale stále křupavá. Díky tomu si také zelené fazolky zachovají svou zelenou barvu a svěží chuť. U této metody je důležité, aby zmrazení bylo opravdu rychlé. Fazole si tedy pořádně připravte a nakrájejte je na malé kousky, než je vložíte do mrazáku.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]