Dezinfikovat zaslouží i místa a věci, na které většinou zapomeneme

Epidemie koronaviru, která znenadání zasáhla celý svět, ze dne na den změnila naše životy a ovlivnila také velké množství našich každodenních činností. Lidé začali mnohem věnovat mnohem více pozornosti dodržování hygienických pravidel, která souvisejí nejen s mytím rukou, ale také s úklidem a čistěním domácnosti a různých předmětů. Tyto předměty bychom ale měli pravidelně čistit vždy, nejen pod vlivem strachu z koronaviru. Které to jsou?

Kliky, vypínače, úchytky, klíče i volant

V souvislosti s koronavirem bylo provedeno poměrně velké množství testů a studií, které se zabývaly tím, jak dlouho vydrží být virus infekční na různých površích. Z výsledků vyplynulo, že nejdéle, a to téměř tři dny, je koronavirus schopný přežít na předmětech vyrobených z plastu a kovu.

Takových předmětů máme ve svém okolí většinu, mnoha z nich se dotýkáme zcela automaticky několikrát denně, aniž bychom si to uvědomovali. Jedná se zejména o kliky dveří, ať již doma či v práci, světelné vypínače, nejrůznější úchytky na nábytku a podobně. Jako vhodná prevence před koronavirem se tak doporučuje nejen pravidelné mytí rukou antibakteriálním mýdlem či gelem pokaždé, když přijdeme do styku s těmito potenciálně nebezpečnými předměty, ale také jejich pravidelné čištění, nejlépe pomocí prostředku obsahujícího vysoké procento alkoholu.

K čištění se doporučuje používat jednorázové čistící ubrousky, hadříky a houbičky, které po použití můžeme vyhodit, zamezíme tak případnému přemístění viru na jiné místo při jejich opakovaném použití.

Dalším rizikovým prostorem je naše auto, především volant, na kterém se nebezpečný virus, ale i další choroboplodné zárodky mohou snadno uchytit. Pokud jde o kovové předměty, rájem pro nebezpečné zárodky jsou často klíče, od domova, auta či kanceláře. Každý den je máme několikrát v ruce a následně je odkládáme na nejrůznější, ne vždy zcela čistá místa, a pak se jich opět dotkneme a vložíme je například do naší kapsy, kabelky, či je dokonce doma položíme na jídelní stůl či kuchyňskou linku.

Mobily, klávesnice, dálková ovládání i platební karty

Velkou pozornost bychom měli věnovat také našim elektronickým společníkům, ať již jde o mobilní telefony, tablety, notebooky, klávesnice, myši či nejrůznější dálková ovládání. I na nich se nachází velké množství potenciálně nebezpečných zárodků. Vzhledem k tomu, že mobilního telefonu se podle některých studií dotýkáme až stokrát za den, velmi snadno tak může dojít k jejich přenosu do našeho organismu.

Nejlepší prevencí je jejich každodenní čištění. Na trhu existuje velké množství speciálních čisticích prostředků určených pro elektrotechniku, které zároveň odstraňují viry a bakterie. V neposlední řadě se vyplatí pravidelně čistit také platební karty, které mnoho lidí začalo v souvislosti s koronavirem upřednostňovat před papírovými či kovovými penězi.

Fotografie: Getty Images

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]