Čištění sporáku patří k těm nejtěžším a nejnepříjemnějším domácím pracím, které si snad lze představit. Největší problém představují zaschlá mastnota a případné připečené zbytky jídla, které jdou opravdu velice těžko odstranit.
Možná i vy tuto práci také odkládáte a nechce se vám do ní, protože je spojená s velkou námahou, a protože už jste vyzkoušeli různé dostupné prodávané čistící prostředky, ale bez většího efektu. Pokud je to tak, máme pro vás tip, který vám již příští čištění sporáku může značně usnadnit.
Pomozte si sami
Tajemství úspěchu spočívá ve výrobě domácího čistícího prostředku, který je nejen účinný, ale vaši domácnost příjemně provoní přírodní vůni citrusů.
K výrobě prostředku budete potřebovat
- uzavíratelnou nádobu, nejlépe skleněnou
- bílý vinný ocet
- kůru citronů, pomerančů, grepů, pomel a dalších citrusových plodů.
Postup je velice jednoduchý. Skleněnou nádobu naplňte kůrou citrusových plodů, zalijte až po okraj bílým vinným octem a dobře uzavřete. Před prvním použitím počkejte cca týden, aby se látky obsažené v octu a kůře dostatečně propojily a prostředek získal na účinnosti.
Po týdnu našroubujte na nádobu rozprašovač nebo prostředek do takové láhve přelijte a můžete jej začít používat.
Troubu vysypejte jedlou sodou, postříkejte citrusovým octem a nechte působit cca 30 min. Poté stačí povrch přetřít vlhkým hadříkem nebo houbou a trouba bude opět čistá.
Celý proces bude bez nutnosti vynaložit velkou námahu a troubu drhnout, což by mohlo vést i k nežádoucímu poškrábání povrchu.
Kde lze prostředek ještě využit
Tato práce tak už pro vás nebude představovat úkol, který budete odkládat jako dřív. Tento účinný prostředek není samozřejmě určen jen pro čištění sporáků, hodí se i na jiné povrchy, které je třeba odmastit a vyčistit. Velmi vhodný je např. na čištění mikrovlnné trouby, rychlovarné konvice, kachliček kolem sporáku apod.
Fotografie: Hometalk