Komu by se do čištění připečené mastnoty a připálené špíny chtělo! Existuje sice řada speciálních prostředků, ale jsou drahé, a ne vždy fungují rychle a efektivně. Jak tedy troubu a rošt vyčistit bez velké námahy? Ušetřete drahocenný čas, který byste věnovali drhnutím trouby, použijte jedlou sodu.
Prostředky, které neničí životní prostředí
K vyčištění trouby můžete použít to, co doma máte. Současně všechny navrhované ingredience jsou efektivní, levné a co víc, jsou ekologické. Drahé chemické přípravky z drogerie nezaručují úspěch a rychlé čištění, nadto příliš zatěžují životní prostředí.
Pro čištění si proto připravte přírodní prostředky, které nestojí žádné velké peníze a máte je vždy po ruce. Oslnivý výsledek bude zaručen a bez dlouhého drhnutí zapečených skvrn a mastných roštů.
Jedlá soda, citron nebo ocet
Které zázračné ingredience to jsou? Předně jedlá soda, která je univerzálním pomocníkem kuchařek, ale také všech hospodyněk při úklidu nebo čištění domácnosti. Kromě čisticích vlastností zároveň pohlcuje pachy, proto je vhodné použití i na troubu a rošty.
Mimo jedlé sody můžete pro čištění využít také citronovou šťávu nebo kvasný lihový ocet, který má vedle čisticích ještě antibakteriální účinky, likviduje mastnotu, rozpouští tuky a vodní kámen, taktéž pohlcuje nepříjemné pachy. Výteční pomocníci za pár korun, jak je využít na maximum?
Čištění trouby
Před čištěním trouby si připravte speciální pastu z jedlé sody, čisticího prostředku, citronové šťávy včetně kůry v poměru (1:1:1), přidejte lžíci octa. V případě extrémně zanesené trouby je vhodné přidat několik lžic peroxidu vodíku. Pastou vytřete vnitřek trouby pomocí mycí houby a nechte působit 4-6 hodin. Poté vytřete mokrým hadříkem, můžete dočistit pomocí mýdlové vody a vysušte.
Čištění roštů
Nyní se pusťte do vyčištění roštu, umístěte jej na dno vany nebo jiné nádoby. V případě použití vany je vhodné na dno umístit látku, aby nevznikly škrábance. Nechte odmočit v horké vodě.
Přidejte 100 ml čisticího prostředku, přidejte stejné množství jedlé sody a citronové šťávy nebo octa, řádně promíchejte. Nechte působit 6-8 hodin, ideálně přes noc. Ráno stačí mřížku dočistit houbou, případně starým zubním kartáčkem. Na závěr otřete papírovou osuškou dosucha.
Nový trend? Samočisticí trouby!
Představte si, že brzy bude konec i tomuto čištění. Na trhu jsou totiž trouby s novými technologiemi pro samočištění pomocí katalýzy nebo pyrolýzy. Katalytické trouby jsou cenově dostupnější, vnitřní povrch je tvořen porézním smaltem, který eliminuje usazování mastnoty, postačí jí po použití vytřít.
Nutné je ale omýt skleněná dvířka a rošty. Pyrolytické trouby likvidují mastnotu a připáleniny pomocí vysokých teplot. Ty dosahují během procesu čištění až 500 °C a přemění všechnu mastnotu na prach, který otřete vlhkou houbičkou po ukončení programu samočištění.