Toto by se v restauraci šéfkuchaři stát nemělo. Doma to ale běžně děláváte a vůbec si neuvědomujete, proč je to špatně.
Důvodem, proč se vám jídlo pro nedělní návštěvu zrovna nepovedlo může být i to, že jste udělali něco, co se dělat nemá. Jsou to jednoduché věci, které si myslíte, že už máte v malíčku. Ale není tomu tak a samotné vás překvapí, jak moc v kuchyni chybujete. Naštěstí pro vás máme několik triků profesionálních kuchařů, které vám zaručí, že vaše jídlo bude vždy dokonalé.
Přetěžujete pánev
Na pánvi pečete více kusů masa, než byste měli. Pro dokonale křupavou kůrku totiž musíte do pánve vložit méně kousků. Při větším počtu maso pustí hodně šťávy a bude v ní plavat, takže se spíš podusí než opeče.
Kvalitní teflonová pánev
Dalším důvodem nedokonalé kůrky na mase může být špatná pánev. Volte kvalitní teflonovou pánev, na které hravě připravíte od masa po volská oka. A ani jednou se vám nepřichytí. Navíc můžete vařit s minimem oleje, čímž pomáháte své linii.
Dobře osolte vodu
Pokud vaříte těstoviny, nezapomínejte vodu správně osolit. Pokud totiž těstoviny nenasají slanou chuť již během vaření, omáčkou to pak nezachráníte. Na každých 300 gramů suchých těstovin byste měli dát 1 polévkovou lžíci soli.
Nesprávně používáte olivový olej
Extra panenský olivový olej je velice prospěšný našemu zdraví. Avšak restování a smažení na něm už zdravé není. Jeho teplota přepalování už je nad 160 stupňů, kdežto u například slunečnicového je to 230. Proto jej používejte raději do studené kuchyně.
Odměřujete hrníčkem
Hrnkové buchty jsou kouzelné svou jednoduchostí. Občas se ale může stát, že konzistence není přesně taková, jaká by měla. V hrníčku totiž vznikají odchylky gramáže. Používejte proto raději odměřovací nádobku s ryskami nebo váhu.
Správně nahřívejte pánev
Pokud chcete cokoli restovat, zkaramelizovat či zprudka osmažit, musíte mít dobře rozpálenou pánev. Určitě znáte ten pocit, kdy se vám palačinky přilepí k pánvi a nechtějí se pustit. Příště ji nechte více rozpálit a nestane se vám to.
Restujete česnek
V česneku je mnoho unikátních látek, které se delším vařením ničí. To platí také pro jeho vůni. Chuť pak při delší tepelné úpravě může jít do hořké. Přidávejte proto česnek až nakonec a pokud jej přidáváte během vaření, nevařte jej déle než 5 minut.
Máte vše v lednici
Některé ovoce a zelenina chutnají mnohem lépe, když nejsou chlazené. Platí to pro rajčata, cibuli, česnek, brambory, cukety, lilky, mango či kiwi. Nezapomínejte ani na oddělení například masa a zeleniny dostatečně daleko od sebe, a to kvůli bakteriím.
Zdroj: Goodhouse